Unde va ajunge cursul in 2013: 4,7 sau 5 lei pentru un euro?

Data publicarii: 11-10-2012 | Finante-Banci

Primul - si cel mai important - factor de risc pentru anul urmator este directia in care va merge leul romanesc in raport cu euro si dolarul american.

De la creditele bancare, la chirii sau facturi de telefonie mobila, dar si evolutia preturilor carburantilor si a alimentelor sau nivelul accizelor, aproape toate preturile sunt legate de cotatia leului. Cel putin in acest moment, estimarile analistilor privind nivelul cursului de schimb la finalul acestui an indica o cotatie medie de 4,5 lei/euro, ceea ce ar arata ca, in urmatoarele luni, moneda nationala ar trebui sa ramana stabila comparativ cu paritatea la care este tranzactionata in acest moment. Vestea mai putin buna este ca revenirea cursului la nivelurile anterioare crizei politice din aceasta vara intarzie, iar anul viitor deprecierea spre 4,7 lei/euro ar putea continua, scrie InComeMagazine.ro

"Nivelul cursului de schimb de la finele anului va depinde de contextul european si de rezultatul alegerilor generale din Romania, in urma carora se va stabili guvernarea si politica economica a tarii pentru urmatorii patru ani. Spre exemplu, guvernul care va rezulta in decembrie ar putea propune modificari ale cotelor de impozitare, cu impact nefavorabil pentru climatul investitional”, explica Andrei Radulescu, senior analist la SSIF Broker.

Decembrie 2012: 4,5 lei/euro?

Pentru economistul sef al Volksbank Romania, Melania Hancila, cursul la sfarsitul acestui an va fi de 4.45-4.5 lei/euro. Potrivit acesteia, chiar daca se va stabiliza situatia la nivel politic, deteriorarea treptata a indicatorilor macroeconomici va determina o slabiciune de durata a leului.

"Cursul va reveni cu greu la nivelul anterior declansarii crizei politice interne, de 4,35-4,40 lei/euro, deoarece in semestrul al doilea ritmul de crestere al economiei va incetini, iar intrarile de capital s-au diminuat considerabil. In ultima perioada ne-am inrautatit prognozele de curs, pe fondul esecului autoritatilor de a face progrese reale in absobrtia fondurilor europene care sa contrabalanseze deteriorarea fluxurilor de capitaluri financiare in Romania”, precizeaza Melania Hancila.

Aceeasi opinie este impartasita si de Gillian Edgeworth, economist sef al departamentului Europa, Orientul Mijlociu si Africa, din cadrul UniCredit Bank London, care estimeaza pentru finalul anului un curs mediu de 4,5 lei/euro.

Cititi integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: