Christine Lagarde cere actiuni urgente in zona euro si mai mult timp pentru consolidarea fiscala

Data publicarii: 12-10-2012 | International

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a avertizat joi, la Tokyo, asupra necesitatii unor actiuni 'urgente' in zona euro, dar considera in acelasi timp ca este nevoie sa se dea mai mult timp tarilor aflate in dificultate pentru a realiza consolidarea fiscala, relateaza agentiile Associated Press si EFE.

La prima conferinta de presa ocazionata de reuniunea anuala a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale, Christine Lagarde a plasat Europa in 'epicentrul' crizei actuale si, spre deosebire de punctul de vedere pe care l-a exprimat in primavara, ea considera acum ca aceasta criza 'nu afecteaza numai economiile dezvoltate'. 

In consecinta, ea le-a cerut tarilor din zona euro sa elaboreze noi masuri care sa fie aplicate 'mai rapid', solicitand si urgentarea aplicarii unor decizii deja luate, cum ar fi cazul supravegherii bancare europene. 

In acelasi timp, Lagarde a opinat ca este necesar sa se acorde 'putin mai mult timp' unor tari, cum ar fi Grecia, Spania si Portugalia, care pun in aplicare programe pentru reducerea deficitului bugetar, pentru Grecia insistand ca ar mai trebui sa i se ofere inca doi ani pentru realizarea consolidarii fiscale. 

FMI a revizuit in scadere previziunile privind cresterea economiei mondiale in acest an, la 3,3% de la 3,5%. 'Nu ne asteptam la o redresare foarte puternica. Relansarea continua, dar mai lent decat ne asteptam la inceputul acestui an', a accentuat directorul FMI.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: