Premiul Nobel pentru Literatura 2012 i-a fost acordat scriitorului chinez Mo Yan

Data publicarii: 12-10-2012 | Lifestyle

Premiul Nobel pentru Literatura 2012 i-a fost acordat scriitorului chinez Mo Yan, a anuntat joi, la Stockholm, Academia suedeza, citata de AFP.

Mo Yan, 'cu un realism halucinant, amesteca mit, istorie si actualitate', a spus Academia. 

Scriitorul chinez Mo Yan s-a declarat "fericit" pentru faptul ca lui i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatura 2012 si a promis ca "va continua sa investeasca" in scrierile sale, intr-o prima reactie dupa anuntul Academiei suedeze, informeaza Xinhua si AFP. 

"Am fost foarte fericit cand am aflat ca mi-a fost decernat acest premiu", a declarat scriitorul chinez in varsta de 57 ani. "Ma voi concentra asupra crearii de noi romane. Doresc sa continuu sa investesc in acest domeniu pentru a multumi intreaga lume", a continuat Mo Yan. 

Contactat in satul sau natal Gaomi, in provincia Shandong, romancierul, pe numele sau adevarat Guan Moye, si-a exprimat increderea ca nu este un caz singular in China. Aceasta tara "dispune de numerosi scriitori foarte talentati, iar produsul artei lor briliante merita sa fie cunoscut la nivelul intregii lumi", a declarat cu modestie Mo Yang. 

Mo Yan /"nu vorbi", in traducere din limba chienza n.r./ s-a nascut intr-o familie de tarani din Gaomi si numele sau a devenit cunoscut la sfarsitul anilor '80. El a publicat mai multe romane, intre care Red Sorghum, care a si fost ecranizat, noteaza Xinhua.

Evenimentul a fost salutat la nivelul intregii tari si nu numai, atat in mediile cultural-artistice, cat si in randul internautilor chinezi. In aceasta saptamana, a crescut semnificativ numarul romanelor lui Mo Yang vandute online. 

Atribuirea inaltei distinctii unui scriitor din China este "un fericit eveniment pentru literatura chineza", a apreciat He Jianming, vicepresedinte al Asociatiei scriitorilor chinezi. 

La randul sau, Ziarul Poporului, organ oficial al Partidului Comunist Chinez, a transmis "felicitari" lui Mo Yan, primul scriitor chinez care obtine Premiul Nobel pentru Literatura. 

"Chinezii asteapta de multi ani sa primeasca un Premiu Nobel, in special unul pentru literatura", a declarat la Beijing Sylvie Gentil, traducatoare, unul din primii traducatori ai scriitorului chinez. Chinezii asteptau de mult acest lucru: decernarea Premiului Nobel pentru Literatura 2000 lui Gao Xingjian, un scriitor de origine chineza care s-a stabilit in Franta primind cetatenie franceza, a reprezentat o serioasa ofensa pentru China, conform aceleiasi surse. 

Contactat de AFP, Vincent Hein, scriitor francez cu domiciliul in China, s-a declarat "bucuros" si a subliniat ca romanele lui Mo Yan sunt cele care l-au convins sa vina in China. 

"Ma voi cufunda in cartile dumneavoastra. Este o mandrie pentru oamenii din Shandong", scrie pe blogul sau unul din internautii chinezi. 

AFP reaminteste ca Premiul Nobel pentru Pace 2010 a fost desemnat disidentului chinez Liu Xiabao, care in 2009 a fost condamnat la 11 ani inchisoare pentru "subversiune" in calitate de cosemnatar al "Cartei 08", care militeaza pentru democratizarea tarii.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: