Summit-ul ECE al Bursei de Valori din Viena: Privatizarile, motorul de crestere al economiei si al pietei de capital

Data publicarii: 12-10-2012 | Economie

Companiile beneficiaza de privatizari, in special prin intermediul IPO-urilor, deoarece acestea conduc la o eficienta operationala mai mare, imbunatatind astfel competitivitatea lor la nivel international. In plus fata de mentinerea locurilor de munca, companiile de succes creeaza noi locuri de munca si, prin urmare, sustin cresterea economica globala. Privatizarea nu este doar un mijloc de a atrage capital suplimentar prin intermediul bursei, cat si un avantaj pentru economia nationala in sine. Aceste concluzii sunt rezultatul unor runde de discutii care au avut loc la Summit-ul ECE organizat astazi, la Viena, de Bursa de Valori din Viena. Oaspetii de onoare au fost Victor Cionga, CEO Bursa de Valori Bucuresti, Ivan Takev, CEO Bursa din Sofia, Silvia Davidoiu, Ambasadorul Romaniei in Austria si Elena Radkova Shekerletova, Ambasadorul Bulgariei in Austria. De asemenea, au fost prezenti si alti experti ai pietelor financiare din Bulgaria, Romania si Austria.

"Desi in general credem ca piata de origine este locul cel mai potrivit pentru listarea companiilor, suntem convinsi, de asemenea, ca Bursa din Viena este o alternativa excelenta pentru companiile din zona ECE care sunt interesate de o dubla listare", a declarat Michael Buhl, membru al Consiliului de Administratie in cadrul Bursei de Valori din Viena si CEE Stock Exchange Group, care a gazduit Summit-ul ECE. 

Numerosi experti au discutat despre atractivitatea companiilor din zona ECE pentru investitori, analisti si banci de investitii, in contextul actual al pietei de capital. Europa Centrala si de Est ofera in continuare un potential enorm, in pofida faptului ca regiunea este afectata de conditiile care domina piata de capital din Europa. ECE este regiunea cu cea mai mare crestere din Europa: estimarile pe termen mediu publicate de Fondul Monetar International indica o crestere economica cumulata pana in 2017 de 17% pentru zona ECE, comparativ cu doar 7% pentru zona euro. 

Investitorii privesc cu prudenta ofertele publice initiale intrucat pietele de capital sunt dominate in prezent de mediul politic. Cu toate acestea, companiile si investitorii sunt din ce in ce mai interesati de obligatiunile emise de companii. Acesta este un alt subiect discutat in cadrul panelului "Sunt emisiunile de eurobonduri o optiune de finantare pentru o companie din zona ECE?”.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: