Din 2013 incepe avalansa scumpirilor. Ce alte vesti proaste ne da economia

Data publicarii: 12-10-2012 | Economie

Daca e ianuarie, e scumpire la carburanti si tigari pe baza de accize. Din vara cresc preturile la gaze, iar toamna se numara noua valoare a gigacaloriei. Adaugati la asta factura mai mare la curentul electric, ceva majorari de impozite amanate pe fondul anului electoral si inflatia indusa de cursul de schimb (presiunea pe leu e mare dupa alegeri). Sa ne rugam macar sa ploua.

 Ieri am aflat ca inflatia din ultimele 12 luni (septembrie 2011-septembrie 2012) a atins 5,3%. Prognoza BNR pentru 2012 era de 3,2%, dar scumpirile la alimente au iesit din grafic, stricand socotelile Bancii Centrale. Anul viitor lucrurile se complica serios.

Accizele se calculeaza la un curs cu 5% mai mare, continua calendarul scumpirilor la gaze si energie electrica, e greu de crezut ca pretul gigacaloriei va fi mentinut la valorile din prezent (primarul Sorin Oprescu anuntase initial majorari inca din 2012, dar a renuntat apoi brusc, de teama sa nu se supere electoratul social-democrat subventionat). Desi nimeni nu pomeneste inainte de alegeri de majorari de impozite, e greu de crezut ca acestea vor lipsi cu desavarsire, in contextul in care investitiile straine sunt anemice, muncitorii romani trimit tot mai putin rudelor de acasa, fondurile europene se absorb cu greutate.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: