Cardurile de debit, taxate la fiecare operatiune. Sezonul comisioanelor majorate la banci

Data publicarii: 12-10-2012 | Finante-Banci

Tot mai multe banci comerciale au inceput fie sa isi majoreze comisioanele si taxele existente, fie sa introduca altele noi. Dupa ce BRD si-a dublat comisioanele la retragerea de numerar, iar BCR a crescut costurile mai multor operatiuni, CEC Bank a introdus comisionul de administrare de cont curent, care nu a existat anterior. Per total, institutiile financiare percep, in medie, 2 lei pe luna pentru administrarea conturilor curente ale persoanelor fizice, dar in cazul unor banci, costurile s-au dublat sau chiar s-au triplat in ultima vreme. Potrivit unor studiide specialitate, un roman plateste, in medie, 80 de euro anual pentru utilizarea contului bancar. Suma este de aproape patru ori mai mare fata decat plateste un cetatean bulgar.

 BRD si-a dublat comisioanele

 In urma cu patru zile, BRD si-a dublat taxele si comisioanele in cazul posesorilor de carduri de debit. Acum, simpla interogare a soldului la bancomatele BRD costa 0,5 euro (2,25 lei), iar retragerea de la bancomatele altor banci va fi comisionata cu 4 lei + 1% din suma retrasa. Si retragerile de la ATM BRD costa mai mult, 0,2% din suma retrasa sau minimum 50 de bani, fata de 0,1% sau minimum 20 de bani. Mai mult, pentru extragerile in afara tarii, comisionul ajunge la 1,5% plus 10 lei pentru cardurile in lei. Totodata, costurile de administrare a contului se ridica la 0,8 euro pe luna, iar taxa de inchidere a unui card se ridica la nu mai putin de 15 euro. BRD muta astfel in spatele clientilor riscul valutar si va incasa mai multi lei dintr-o eventuala depreciere a monedei nationale, pentru ca o mare parte din comisioane sunt exprimate in euro si calculate in echivalentul in lei.

 CEC Bank a introdus recent comisionul de administrare

 CEC Bank, una dintre putinele banci care nu operau comisioane de administrare, adecis sa le introduca incepand cu 1 octombrie. Astfel,in prezent, comisionul lunar de administrare a contului curent pentru persoane fizice totalizeaza 2,5 lei. Banca percepe un singur comision, indiferent de numarul de conturi curente ale unui deponent. In cazul in care clientii nu au un cont curent in lei, comisionul va fi perceput ca echivalent in valuta contului, utilizandu-se ratele de schimb ale BNR valabile in ziua incasarii comisionului.

 Raiffeisen Banktaxeaza eliberarea cardurilor

 In timp ce unele banci se limiteaza in a cere comisioane pentru administrarea contului sau verificarea soldului la ATM, Raiffeisen Bank are costuri suplimentare si pentru eliberearea cardului de debit, 5 euro/USD pentru cardul in valuta, 15 lei pentru cel in moneda nationala si 70 de lei pentru un card MasterCard Gold. Totodata, taxa anuala de administrare este de 10 euro/USD pentru cardurile in valuta si 20 de lei pentru cele normale. Mai mult, pentru fiecare card atasat unui cont curent, banca cere un depozit initial de 50 de euro sau 35 de lei.

Integral in Puterea.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: