Este tara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din UE. Salariul MINIM este de 1.800 de euro pe luna

Data publicarii: 12-10-2012 | International

Oamenii din aceasta tara nu duc grija zilei de maine. Au un salariu minim garantat de legislatia in vigoare de 1.800 de euro pe luna, iar Produsul Intern Brut este printre cele mai mari din lume.

Marele Ducat al Luxemburgului este o tara de mici dimensiuni, inconjurata de Belgia, Franta si Germania. Destinul sau a fost legat, in mod inevitabil, de cel al vecinilor sai.  Teritoriul tarii este in mare parte deluros si impadurit.

Luxemburgul s-a aflat, de-a lungul vremurilor, sub stapanirea multor state si familii conducatoare, dar a constituit o unitate politica separata, chiar daca nu intotdeauna autonoma, incepand cu secolul al X-lea. In prezent este un mare ducat ereditar, cu un sistem parlamentar unicameral.

Limba nationala, luxemburgheza, este inrudita cu germana. De altfel, germana este prima limba straina invatata de luxemburghezi, fiind folosita si in mass-media. Limba administrativa este franceza, scrie europa.eu.

Structura economica a Luxemburgului se bazeaza in principal pe sistemul bancar si de asigurari, precum si pe industria metalurgica, urmate de agricultura si industria vinului.

Luxemburg are cel mai mare PIB din Uniunea Europeana. PIB-ul pe cap de locuitor depaseste 99.000 de euro. O explicatie ar fi aceea ca foarte multi rezidenti straini sunt angajati in Luxemburg si contribuie astfel la PIB-ul acestuia, in timp ce nu sunt inclusi in populatia rezidenta.

Tara are o populatie de doar 511.000 de persoane. La ultimul recensamant, in Luxemburg se gaseau locuitori ce proveneau din 160 de tari, insa 86% dintre acestia sunt cetateni ai tarilor Uniunii Europene.

Paradoxul luxemburghezilor

Desi sunt in fruntea UE in ceea ce priveste salariile minime pe care oamenii le primesc de la stat - 1801 euro pe luna, fata de 162 de euro pe luna, cat este salariul minim din Romania, sau 138 de euro, in Bulgaria - luxemburghezii nu sunt in topurile celor mai fericiti oameni din lume.

Mai mult, acestia cumpara tigari si alcool mai mult decat oricare alt stat din UE.

Sursa: Antena3.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: