Cu cat se va imprumuta Romania IN FIECARE SECUNDA din 2013 si 2014. Ce alte cheltuieli vor trage bugetul in jos

Data publicarii: 15-10-2012 | Finante-Banci

Statul roman va imprumuta anul viitor cate 439 de euro pe secunda, urmand ca ritmul de indatorare sa ajunga la 478 de euro pe secunda in 2014, reiese din calculele gandul, pe baza informatiilor Ministerului Finantelor Publice (MFP).

In total, statul va imprumuta in 2013 circa 60,5 miliarde de lei, echivalentul a 13,8 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,37 lei/euro estimat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) pentru anul viitor, bani ce vor fi folositi si pentru finantarea deficitului bugetar, dar si pentru "rostogolirea" unor datorii mai vechi ajunse la scadenta, care vor fi inlocuite de noi credite.

Mai mult, Finantele vor avea de rambursat in 2013, in opt transe, peste 930 de milioane de euro Fondului Monetar International (FMI) in baza acrodului stand-by semnat in 2009, prin care statului i s-a pus la dispozitie un pachet de sprijin financiar in valoare de 20 de miliarde de euro.

Imprumutul este rambursat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si de Ministerul Finantelor pe baza unui calendar din care reiese ca BNR va plati pana la sfarsitul acestui an circa 1,4 miliarde de euro (1,1 miliarde de DST, la un curs mediu de 1,19 euro/euro), in timp ce Finantele vor achita pe 23 decembrie prima transa in valoare de 127,7 miliarde de euro.

BNR ramburseaza datoria catre FMI din rezerva valutara, ceea ce slabeste pozitia valutara a bancii centrale, dar nu afecteaza bugetul de stat, in timp ce Finantele vor returna banii prin Trezorerie.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: