BNR plafoneaza din nou la 6 miliarde lei suma cu care imprumuta bancile prin licitatia repo

Data publicarii: 15-10-2012 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat din nou la 6 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo dupa ce saptamana trecuta a reluat limitarea finantarii, pe fondul cresterii cursului pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro. 

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

BNR a reinceput saptamana trecuta sa limiteze sumele imprumutate prin licitatiile repo, cand a acordat unui numar de 11 banci 6 miliarde lei (1,3 miliarde de euro). Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie, BNR a imprumutat bancile cu sumele solicitate.

Cele patru licitatii repo organizate de BNR in luna august au avut sumele plafonate, pentru prima data din 2008, iar leul a beneficiat partial de decizia bancii centrale, intrucat dobanzile practicate de banci au crescut usor.

Un efect negativ al acestor plafonari a fost insa cresterea randamentelor la titlurile de stat, astfel ca Ministerul Finantelor Publice a reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Un alt factor care a dus la cresterea randamentelor a fost reprezentat si de tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: