Daniel Constantin: Agentia Domeniilor Statului ar putea fi un jucator pe piata funciara din Romania din 2014

Data publicarii: 16-10-2012 | Imobiliare

Agentia Domeniilor Statului (ADS) ar putea fi, din 2014, un jucator pe piata funciara din Romania, urmand sa dea avize persoanelor fizice straine care vor sa cumpere teren pe piata locala pe baza conditiilor impuse de statul roman, a declarat, luni, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.

"In perspectiva liberalizarii pietei funciare din 2014, Ministerul Agriculturii va pregati o agentie, incepand de anul viitor, cel mai probabil Agentia Domeniilor Statului, care va fi un fel de jucator pe piata funciara. Agentia va da un aviz pentru persoanele fizice straine care vor sa cumpere teren in Romania, dupa modelul altor state membre", a spus Constantin. 

Acesta a aratat ca unele state membre au impus o limita de suprafata la cumpararea terenurilor agricole, iar altele au conditionat existenta experientei in domeniul agricol. 

"Unele state membre au impus o limita de suprafata, atunci cand vine vorba de cumpararea terenurilor, iar altele au conditionat acest lucru de existenta experientei in domeniul agricol la trei sau cinci ani. Dupa acest model vom lua si noi anumite masuri pentru a limita si a oferi competitivitate fermierilor romani, in raport cu ceilalti agricultori de pe piata UE, care vor veni cu un capital mult mai mare pe piata romaneasca", a adaugat ministrul Agriculturii. 

Intentiile Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in momentul de fata sunt de a limita achizitia de terenuri agricole la 500 de hectare, iar experienta in domeniul agricol sa fie de cinci ani. 

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii a mentionat ca in Romania trebuie creat si un mediu propice pentru cei care vor sa investeasca in agricultura. 

"Trebuie sa cream un mediu propice pentru ca investitorii sa vina in Romania, conditia este ca taxele si impozitele sa fie platite in tara, iar profitul sa nu fie externalizat", a mai spus Constantin. 

Oficialul MADR a subliniat ca in momentul de fata nu pot fi facute modificari pe tratatul de aderare pentru a interzice vanzarea terenurilor agricole pentru straini dupa 2014 pentru ca ar insemna o noua ratificare a tratatului de celelalte 26 de state membre. 

''In momentul de fata persoanele fizice straine nu au in proprietate teren, iar piata se va liberaliza conform tratatului de aderare pe care il avem semnat si pe care nu putem face modificari pentru ca ar insemna ratificarea in cele 26 de state, lucru care ar dura dincolo de 2014 si nu avem garantia ca se poate face efectiv acest lucru", a mai spus Constantin. 

Pana la finele lui 2013, strainii - persoane fizice nu pot cumpara terenuri agricole in Romania, decat daca sunt firme cu actionariat strain, considerate astfel persoane juridice romane. La ora actuala, circa 8% din suprafata arabila a Romaniei este utilizata de cetateni straini, care au cumparat in conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafetele de teren cu cele doua conditionari care se regasesc in Codul Civil. Astfel, pentru persoanele fizice exista obligativitatea de a avea domiciliul in Romania, iar pentru persoanele juridice sau asociatii de a avea sediul in Romania daca doresc sa detina teren sau sa-l lucreze. 

Potrivit datelor MADR, suprafata agricola detinuta de straini in Romania la finele lui 2011 se ridica la peste 700.000 de hectare, reprezentand 8,5% din suprafata arabila a Romaniei. Intr-un clasament al cumparatorilor de teren in Romania, pe primele locuri se afla Italia, cu 24,29%, urmata de Germania cu 15,48% si de tarile arabe cu 9,98%. Totodata, Ungaria detinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumparat in Romania, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia si Olanda cate 2,4% si Turcia 0,78%.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: