Bogdan Bazga (FAO): Romania se afla pe locul 12 la nivel mondial la importul de produse agroalimentare

Data publicarii: 16-10-2012 | Economie

Romania se afla pe locul 12, la nivel mondial, la importul de produse agroalimentare, desi are un potential agricol pentru a hrani peste 80 de milioane de locuitori, a declarat, luni, pentru AGERPRES, reprezentantul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura - FAO in Romania, Bogdan Bazga.

"Cu parere de rau, Romania se afla pe locul 12 la nivel mondial la importul de produse agroalimentare, conform unui program de cercetare al Bancii Mondiale si al Bancii japoneze Nomura. Degeaba spunem ca avem un potential agricol pentru a hrani 80 de milioane de locuitori, acest lucru nu este de ajuns daca nu il si folosim. Consider ca la ora actuala Romania ar trebui sa fie exportator de securitate alimentara", a spus Bazga. 

Acesta a precizat ca securitatea alimentara este una dintre cele mai importante componente ale politice nationale agricole, precum si ale Politicii Agricole Comune. 

"Romania trebuie sa tina cont de trei componente importante pentru asigurarea securitatii alimentare, una dintre acestea fiind stoparea procesului de desertificare. Avem zone cu alerta in acest sens, iar cele mai afectate sunt zona Dobrogei si zona Olteniei. A doua componenta este legata de volatilitatea preturilor, iar cea de-a treia este de asigurarea sursei de hrana a plantelor, respectiv a apei si a irigatiilor, de care ar trebui tinut cont", a adaugat Bogdan Bazga. 

Reprezentantul FAO va participa in aceasta saptamana la reuniunea Comitetului Mondial pentru securitate alimentara pentru perioada 2012-2015, organizata de FAO, la Roma, in perioada 15-20 octombrie 2012. In anul 2014, Romania va gazdui conferinta regionala FAO pentru Europa si Asia Centrala. 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a sarbatorit luni Ziua Mondiala a Alimentatiei si 'Ziua Portilor deschise la MADR' printr-o expozitie cu vanzare de produse agroalimentare, organizata in curtea ministerului si unde au participat 20 de producatori agricoli din mai multe regiuni ale tarii. 

Tema din acest an propusa de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura - FAO pentru Ziua Mondiala a Alimentatiei o reprezinta 'Asociatiile agricole - cheia alimentatiei pentru omenire!'.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: