Calitatea vietii in UE: Criza a inrautatit nivelul de trai pentru majoritatea europenilor

Data publicarii: 16-10-2012 | Economie

Numarul persoanelor care 'prospera' in tari ale Uniunii Europene /UE/ ca Romania, Bulgaria, Lituania sau Portugalia continua sa fie intre cele mai scazute din Europa, potrivit unui sondaj al institutului Gallup, citat de Agerpres.

In conditiile in care UE continua sa se confrunte cu criza economica, evaluarea facuta de locuitorii Uniunii propriilor vieti nu arata deloc sau arata prea putine semne de imbunatatire, iar in unele tari situatia chiar s-a inrautatit, indica sondajul. In 2012, evaluarea nivelului de trai s-a inrautatit cel mai mult in Cipru, Spania si in Franta, comparativ cu anul trecut, iar in cele cateva tari unde s-a imbunatatit - Bulgaria, Romania, Lituania si Portugalia - proportia celor care afirma ca sunt 'prosperi' ramane intre cele mai scazute din Europa.

In medie, 37% dintre locuitorii UE 'prospera' in 2012 - similar cu cei 38% din 2011, dar semnificativ mai putini decat in 2008 -, in timp ce majoritatea 'se zbat' /54%/, iar 10% 'sufera'.

Institutul Gallup i-a clasificat pe participantii la sondaj in cele trei categorii in functie de evaluarea facuta de ei insisi vietii lor curente si viitoare, pe o scara de la 1 la 10, folosind scala Cantril /Cantril Self-Anchoring Striving Scale/. Conform acesteia, in cazul celor care 'prospera', evaluarea trebuie sa fie minim 7, pentru viata curenta, si 8, pentru viitor, iar in cazul celor care 'sufera' cel mult 4 in ambele variante. Toti ceilalti se considera ca se incadreaza in categoria celor care 'se zbat'.

Sondajul a demonstrat intre altele existenta unui decalaj clar in Europa intre nord, unde majoritatea sunt 'prosperi', si sud si est, unde marea majoritate 'se zbat' si 'sufera'. Locuitorii din tarile Europei de nord si vest - in general state sociale bogate, cu economii relativ puternice, care si-au revenit sau nici nu au prea fost afectate de criza economica din 2008 - continua sa se afle printre cei cu cea mai mare probabilitate de a prospera. Este vorba de o majoritate in Danemarca, Suedia, Olanda, Austria, Finlanda, Belgia, Irlanda si Marea Britanie si de minim o treime, maxim jumatate din locuitorii din restul Europei occidentale.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: