Operatorii de telefonie mobila: Pretul pentru licentele 4G a fost ridicat pentru piata din Romania

Data publicarii: 16-10-2012 | IT&C

Principalii operatori de telefonie mobila considera ca licitatia de spectru organizata in Romania de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) s-a desfasurat transparent si corect, chiar daca pretul platit pentru licentele 4G a fost destul de ridicat pentru aceasta piata.

"A fost un proces corect, transparent si bine organizat, la standardele europene, desi am fost ghinionisti pentru ca am platit mai mult pentru aceste licente. Consider ca pentru aceasta piata a fost foarte scump daca comparam la populatie si pe locuitor. Suntem bucurosi ca ramanem in Romania inca 15 ani, chiar daca pe langa cele aproape 700 de milioane de euro care vor fi platite pe licente vor urma si investitii clasice de circa 100 de milioane de euro", a declarat, marti, Jean-François Fallacher, CEO Orange Romania, intr-o conferinta privind tendintele evolutiei tehnologice din piata. 

La randul sau, seful Vodafone Romania, Inaki Berroeta, a precizat ca investitiile in reteaua 4G vor fi costisitoare si va fi nevoie si de refinantarea unor procese. 

"Investitiile vor fi semnificative pentru ca vom avea tehnologii de ultima generatie. Motivul pentru care Romania are infrastructura mobila de acum se datoreaza industriei care a fost capabila sa pastreze un echilibru intre profit si investitii. Exista si mult trafic international care soseste in Romania desi preturile de retail sunt inca destul de scazute. In Europa industria incearca sa reduca costurile si sa fie mai eficienta", a spus CEO Vodafone Romania, Inaki Berroeta. 

De asemenea, Stefanos Theocharopoulos, CEO Cosmote & Romtelecom, afirma ca grupul are resurse financiare pentru a investi in reteaua 4G grupul inregistrand o crestere semnificativa in ultimii ani. 

"Avem resurse financiare pentru investitii daca am cumparat aceste licente. Cosmote a crescut destul de bine in ultimii 4 ani in Romania si avem in spate si grupul OTE. Avem o piata buna in Romania si noi nu cerem decat ca piata sa functioneze sanatos", a spus Stefanos Theocharopoulos. 

In urma licitatiei organizate de ANCOM, statul roman va castiga din atribuirea resurselor de spectru 682,13 milioane de euro, cantitatea atribuita fiind de 485 MHz. 

Taxele de licenta vor fi achitate esalonat, in functie de blocurile de frecvente aferente pana la data de 30 noiembrie 2012, respectiv pana la 30 iunie 2013, sumele fiind varsate in totalitate la Ministerul Finantelor. 

Toti cei cinci operatori participanti la cea mai mare licitatie de telefonie mobila organizata vreodata in Romania si-au adjudecat frecvente, fie in benzile 900 Mhz/1800Mhz pentru furnizarea de servicii 2G/3G, fie in cele de 800 MHz si 2600 MHz, care sunt asteptate pentru servicii 4G care vor permite viteze de pana la 10 ori mai mari decat celei din 3G.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: