Statul se imprumuta mai putin si mai scump dupa limitarea lichiditatii din piata de catre BNR

Data publicarii: 16-10-2012 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor a imprumutat ieri 625 mil. lei prin certificate cu scadenta la 11 luni, adica mai putin de doua treimi din suma propusa initial, platind un randament in crestere, de 6,08% pe an. Statul intentiona sa imprumute un miliard de lei, iar ofertele bancilor au insumat 1,6 mld. lei, dar acestea au cerut dobanzi mai mari, ceea ce a determinat Trezoreria sa respinga cea mai mare parte a ofertelor.

Cresterea randamentelor la titlurile de stat vine in contextul in care BNR a redus lichiditatea de pe piata monetara prin plafonarea pentru a doua saptamana la rand a sumelor imprumutate bancilor prin operatiuni repo. BNR a imprumutat luni 12 banci cu suma de 6 mld. lei printr-o operatiune repo, desi sumele solicitate de banci au atins un record de peste 21 mld. lei.

Suma imprumutata bancilor a fost plafonata in ultimele doua saptamani in incercarea BNR de a calma cursul de schimb. Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: