Rodin Traicu (MECMA): Exista stocuri suficiente pentru asigurarea consumului de energie si gaze in iarna

Data publicarii: 17-10-2012 | Diverse

Cantitatile necesare consumului de energie electrica si de gaze naturale pentru iarna 2012 - 2013 permit parcurgerea eventualelor momente cu temperaturi de minus 20 de grade, cele mai scazute temperaturi urmand sa fie inregistrate la sfarsitul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Rodin Traicu, marti, dupa prima intalnire a Comandamentului de iarna 2012 - 2013.

'Cantitatile de combustibil preconizate pentru consum sunt de 18 milioane tone lignit, 1,855 milioane tone huila, 5,950 miliarde normali metri cubi gaze naturale, 156.000 tone pacura. Productia estimata pentru perioada iernii este de 33,709 milioane MWh si 14,762 milioane gigacalorie. Comandamentele de iarna au facut ca modul de estimare sa aiba un grad de precizie ridicat', a afirmat Rodin Traicu. 

Stocurile constituite, la ora actuala, depasesc 100% din cantitatea prognozata. 'Rezerva de energie din marile lacuri este de 1,9 milioane GW. Gradul de umplere a marilor lacuri este de 63,42%. Debitul Dunarii se mentine la 3.000 metri cubi pe secunda', a spus Traicu. 

Consumul de gaze se va apropia de 15 miliarde metri cubi, 30% din import si 70% din productia interna. 

'Importul de gaze a fost estimat intre 250 milioane si 300 milioane normali metri cubi', a precizat oficialul MECMA. 

Aceasta a adaugat ca programele de reparatii pentru marile grupuri energetice au fost realizare in totalitate, ca programele investitionale sunt in grafic si ca lucrarile care vizeaza grupurile energetice pe carbune se afla in graficele convenite pentru obtinerea autorizatiilor integrate de mediu. 

'Trecerea iernii va fi fara probleme. Sfarsitul lunii ianuarie - inceput de februarie va fi maximul inregistrat de temperaturi minime', a precizat secretarul de stat. 

Stocurile de gaze se cifreaza in jurul a 2,9 miliarde metri cubi. 

'Am facut simulari cu Transgaz, Romgaz si furnizorii pentru functionarea sistemului integrat pe timp de iarna la minus 20 de grade. Temperatura medie a fost de minus 19 grade iarna trecuta. Se poate asigura fara probleme incalzirea Bucurestiului', a spus Traicu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: