Fitch: Finantarea bancilor mama pentru subsidiarele din CEE a scazut usor

Data publicarii: 17-10-2012 | Finante-Banci

Un studiu derulat de agentia de evaluare Fitch in randul a 43 de banci din Europa Centrala si de Est detinute de banci straine arata ca finantarea bancilor mama catre subsidiarele lor din CEE a scazut usor de la debutul crizei financiare globale, informeaza un comunicat al Fitch, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, agentia considera ca principalul motiv al cresterii modeste a creditului in regiunea CEE a fost legata de oportunitatile limitate pentru imprumuturi atractive in CEE, mai degraba decat constrangerile de finantare.

Potrivit rezultatelor preliminare ale studiului in perioada cuprinsa intre sfarsitul lui 2008 si prima jumatate a acestui an, finantarea grupurilor mama pentru subsidiarele din CEE a scazut cu 20%, de la 78 miliarde de euro pana la 62 miliarde de euro. In termeni absoluti insa, este vorba de o suma modesta de 4% din pasivele totale ale bancilor. In plus , diminuarea finantarii bancilor mama a fost in mare parte inlocuita de depozitele consumatorilor locali. Fitch sustine ca acest lucru a permis sistemelor bancare din CEE (cu exceptia Ungariei) sa evite o contractie a bilanturilor si sa anunte cresteri, modeste, ale creditului.

Potrivit agentiei, cea mai semnificativa reducere a finantarii oferita de bancile mama a fost inregistrata in Bulgaria (47% adica echivalentul a 13% din pasivele bancilor) si in Ungaria (38% sau 12% din pasive).

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: