Ce si-au spus Obama si Romney la cea de-a doua dezbatere: principalele declaratii

Data publicarii: 17-10-2012 | International

Cei doi candidati la presedintia SUA, democratul Barack Obama, presedinte in exercitiu, si republicanul Mitt Romney, au participat marti seara la Hempstead /40 km est de New York/ la cea de-a doua lor dezbatere televizata inaintea scrutinului de la 6 noiembrie, la care au raspuns la intrebari adresate din public pe diverse teme de politica interna si externa. Iata cele mai importante declaratii facute in cursul dezbaterii de cei doi rivali, sintetizate de AFP.

In privinta datoriei, Mitt Romney a tinut sa remarce ca SUA au trecut prin 'patru ani consecutivi in cursul carora /Barack Obama/ a spus ca va reduce la jumatate deficitul, dar in schimb l-a dublat. Am trecut de la o datorie nationala de 10.000 miliarde de dolari la una de 16.000 de miliarde de dolari. /.../ Acest lucru ne aseaza pe drumul Greciei'. 

Ce a comentat Barack Obama: 'Mitt Romney vrea sa continue reducerile de impozite din era Bush pentru americanii cei mai bogati, ceea ce reprezinta 8000 de miliarde de dolari. Acum, afirma ca vrea sa fie sigur ca deficitul nu va creste si ca vrea sa scada impozitele pentru clasa medie, dar cand este intrebat cum are in vedere sa faca acest lucru /.../ nu poate sa raspunda. El insusi are de platit doar 14% impozit, cand multi dintre dvs. trebuie sa platiti mult mai mult'. 

Pe tema arzatoare a somajului, Romney a remarcat ca 'rata somajului era de 7,8% cand /Obama/ a fost investit ca presedinte, acum este tot de 7,8%, avandu-i in vedere pe cei care au incetat sa-si mai caute de lucru. Avem nevoie de un plan in cinci puncte care sa le redea americanilor 12 milioane de locuri noi de munca in patru ani'. 

Obama nu a parut convins: 'Guvernatorul Romney spune ca are un program in cinci puncte. Nu are un program in cinci puncte, programul lui are un singur punct: sa se asigure ca americanii mai instariti pot juca dupa reguli diferite'. 

In ce priveste energia, Mitt Romney a constatat: 'Productia de petrol a scazut cu 10% si cea de gaz cu 9% /sub mandatul lui Obama/. De ce? Pentru ca presedintele a taiat la jumatate licentele si permisele de foraj pe terenuri apartinand statului'. 

La randul sau, Barack Obama le-a atras atentia americanilor ca 'guvernatorul Romney spune ca are un plan global, dar de fapt planul lui este de a lasa companiile petroliere sa elaboreze politica energetica. Asadar, tine cont in planul sau de petrol si gaz, dar nu si de energiile curate'. 

Obama nu a ratat ocazia de a aminti ca Romney 'a afirmat in spatele usilor inchise ca 47% dintre locuitorii SUA se considera victime si refuza sa-si asume responsabilitati. Reflectati la cei la care s-a referit', i-a indemnat el pe americani, evocand o declaratie controversata facuta in primavara de adversarul sau la actiune privata de strangere de fonduri. 

'Sunt preocupat de 100% dintre americani. Vreau ca 100% dintre americani sa aiba un viitor stralucitor si prosper', a dat asigurari Romney. 

Cei doi s-au duelat si pe o serie de subiecte de politica externa, dupa cum urmeaza: 

China: 

Obama: 'Nu uitati ca guvernatorul Romney a investit in companii care au fost pioniere in subcontractarile orientate spre China si in companii care produc materiale de supraveghere pentru China ca aceasta sa-si spioneze propriii cetateni. Deci, dle guvernator, sunteti ultimul care ar putea da dovada de fermitate fata de China'. 

Romney: 'China isi manipuleaza moneda de ani de zile. Presedintele are ocazia frecvent sa denunte acest lucru, dar refuza sa o faca. Din prima zi cand voi fi instalat in functie, voi denunta China ca manipulator al yuanului, ceea ce imi va permite ca presedinte sa impun tarife acolo unde consider ca chinezii obtin profituri incorecte de pe urma antreprenorilor nostri'. 

Atacul de la Benghazi: 

- Obama: 'A sugera ca o persoana din echipa mea, fie ca este vorba de secretarul de stat, de ambasadorul nostru la ONU, sau oricine altcineva ar face masinatii politice cand noi am pierdut patru oameni este ofensator./.../ Nu procedam astfel. Eu nu procedez astfel ca presedinte si nici in calitate de comandant al armatei'. 

Romney: 'Politica presedintelui in intregul Orient Mijlociu a inceput cu un turneu de scuze si cu o strategie constand in a conduce fara a trece in linia intai, iar aceasta strategie se destrama sub ochii nostri'. 

In fine, cei doi adversari s-au tachinat in legatura cu fondurile de pensii si problema intreprinderilor chineze: 'V-ati uitat la fondul dvs de pensie? Si dvs aveti investitii in intreprinderi chinezesti', a spus Romney catre Obama. La care acesta a replicat: 'Nu ma uit la fondul meu de pensie. Nu-i asa de mare ca al dvs'.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: