Nicolescu: Mediul intreprenorial nu corespunde necesitatilor acestui sector

Data publicarii: 17-10-2012 | Afaceri

  • "Factorii de decizie politica si administrativa trebuie sa actioneze pentru ca acest mediu sa fie daca nu favorizant, cel putin unul permisiv"
  • Prioritatea numarul unu o reprezinta piata interna care va trebui relansata prin adoptarea unor masuri de stimulare a investitiilor, a spus presedintele CNIPMMR

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu, a spus, ieri, in cadrul lansarii ,,Cartei Albe a IMM-urilor din Romania", editia a-X-a, ca mediul intreprenorial din Romania nu corespunde nici pe departe necesitatilor acestui sector, iar studiul facut pe un esantion de 1.716 intreprinzatori a aratat ca desi comparativ cu anul trecut intreprinzatorii intervievati au apreciat o usoara imbunatatire, pe ansamblu mai mult de jumatate spun ca mediul intreprinderilor mici si mijlocii este stanjenitor. 

"Factorilor de decizie politica si administrativa le revine sa actioneze pentru ca acest mediu sa fie daca nu favorizant, cel putin unul permisiv, neutru care sa nu influenteze negativ. S-au identificat principalele oportunitati si ce trebuie facut pentru relansarea lor si aici prioritatea numarul unu o reprezinta piata interna care trebuie relansata iar ea nu poate fi decat prin adoptarea unor masuri de stimulare a investitiilor, de majorare a veniturilor bazate pe cresterea productivitatii", a declarat, pentru Curierul National, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

El a afirmat ca printre dificultatile identificate de intreprinzatori se numara coruptia, birocratia (acuzata de 60% dintre intreprinzatori), iar ca aceasta sa fie  diminuata nu trebuie decat vointa politica. El a precizat ca aici Guvernul si Parlamentul au un spatiu de manevra foarte larg. In ceea ce priveste activitatile de training si de inovare acestea se prezinta la cote modeste, chiar daca la o buna parte dintre componentele acestora se inregistreaza un usor regres.

48% din intreprinzatori vor cresteri moderate sau substantiale ale activitatii

Intrebati ce obiective prioritare au pentru urmatorii ani 43% dintre intreprinzatori au spus ca vor sa ramana la acelasi nivel iar 48% isi propun sa aiba cresteri moderate sau substantiale ale activitatii economice. "Faptul ca aproape jumatate dintre intreprinzatorii din Romania cu toate dificultatile au suficienta incredere in sine si considera ca pot sa creasca este un element deosebit de important, dar sigur ca nu se va materializa decat daca se vor lua niste masuri hotarate de relansare a economiei, investitiilor, de incurajare a exporturilor si inovarii, de crestere a absorbtiei fondurilor structurale care in acest moment nu intereseaza 80% dintre intreprinzatori, reprezinta un lucru foarte grav. Dar exista un anumit optimism si trebuie sa fie valorificat prin masuri hotarate, decisive in ceea ce priveste componentele sistemului economic", a precizat, pentru Curierul National, Ovidiu Nicolescu. 

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: