UE a decis ca Barroso, Van Rompuy si Schulz sa ridice impreuna Premiul Nobel pentru Pace

Data publicarii: 18-10-2012 | International

Uniunea Europeana a stabilit in cele din urma, la o saptamana dupa ce a castigat Premiul Nobel pentru Pace, cine va merge la Oslo sa ridice trofeul, relateaza Reuters.

UE a decis ca la ceremonia de decernare a premiului, care va avea loc la 10 decembrie in Norvegia, sa trimita trei persoane: cate un reprezentant pentru principalele trei institutii comunitare: Comisia Europeana, Consiliul European si Parlamentul European. 

Prin urmare, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy si presedintele Parlamentului European Martin Schulz vor zbura cu totii la Oslo pentru ceremonie, au precizat miercuri oficiali ai UE.

Totusi, nu este clar cine va sustine discursul de acceptare a premiului, protocolul prevazand in mod normal un singur vorbitor. De asemenea, nu se stie nici ce se va intampla cu suma de 1,2 milioane de dolari, desi este de asteptat ca banii sa fie folositi in scopuri caritabile. 

Comitetul Nobel a anuntat vineri ca UE a castigat premiul pentru pace, spunand ca organizatia, care are o istorie de 55 de ani, a contribuit la transformarea Europei 'dintr-un continent al razboaielor intr-un continent al pacii' in deceniile de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. 

Criticii UE, organizatie care se confrunta de trei ani cu o puternica criza a datoriilor, va vedea in faptul ca trei persoane vor primi premiul o noua reflectare a felului in care uniunea se lupta sa ia decizii si ajunge in final intotdeauna la compromis. 

Ultima data cand premiul a ajuns la o organizatie a fost in 1999, cand castigatoare a fost declarata organizatia Medici fara Frontiere (MSF). 

De obicei, atunci cand este aleasa castigatoare o organizatie, este numita si o persoana. Asa s-a intamplat in 2005, cand premiul a fost acordat Agentiei Internationale pentru Energie Atomica si directorului sau general, Mohamed ElBaradei, usurand alegerea privind persoana care trebuie sa ridice premiul. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: