Voicu: Am intentia sa verific foarte atent conditiile cerute in Romania pentru accesul la finantare al IMM-urilor

Data publicarii: 18-10-2012 | Finante-Banci

Guvernul are in vedere masuri pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii, a declarat miercuri, Mihai Voicu, ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, care a adaugat ca intentioneaza sa verifice foarte atent toate conditiile care sunt cerute in Romania, pentru accesul la finantare pentru IMM-uri.

"Este de datoria mea sa prezint cateva lucruri concrete legate de Romania, cateva masuri pe care le avem in vedere pentru Romania, fie ca discutam despre mandatul limitat calendaristic prin alegerile Parlamentare din decembrie, fie ca vorbim in cel mai probabil scenariu al reinnoirii prin alegeri al mandatului actualului Guvern. Avem in vedere cateva masuri de sprijin: imbunatatirea capitalizarii IMM din sectorul industrial, consolidarea Fondului National de Garantare pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si a retelei nationale a acestor intreprinderi pentru facilitarea accesului la credite bancare, facilitarea accesului IMM-urilor la fondurile structurale ale Uniunii Europene. Stim cu totii ca Romania se afla intr-o situatie dificila din punct de vedere al accesarii fondurilor europene. Sunt programe operationale care sunt intarziate", a spus Voicu care participa la dezbaterea cu tema "Accesul la finantare. Motorul cresterii competitivitatii IMM-urilor". 

In opinia ministrului, birocratia in Romania este excesiva. 

"Am intentia sa verific foarte atent toate conditiile care sunt cerute in Romania, pentru accesul la finantare pentru IMM-uri. De exemplu, pe programul national care faciliteaza finantarea pentru achizitii de tehnica, de utilaje se cere, de exemplu, traducerea autorizata a cartii tehnice a masinii, care o fi ea. Asta cerem noi in Romania in acest moment. Marturisesc, nu stiu daca asa trebuie, dar mi se pare ridicol. Sa mai taiem putin din birocratia asta din Romania pentru ca s-ar putea sa ne ajute. (...). In Romania exista un consiliu de export, bazat pe un parteneriat intre minister si cele mai importante patronate din Romania", a mai afirmat Voicu. 

Grupul Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European s-a reunit marti si miercuri la Bucuresti. 

Ziua de miercuri a fost rezervata prezentarii concluziilor reuniunii ALDE, intr-o conferinta de presa, programata pentru ora 12,00, la care au participat presedintele PNL, Crin Antonescu, si europarlamentarii liberali. 

Tot miercuri are loc, de la ora 14,00, dezbaterea cu tema "Accesul la finantare. Motorul cresterii competitivitatii IMM-urilor". La eveniment participa Guy Verhofstadt, presedintele Grupului ALDE, si Daniel Chitoiu, ministrul roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. 

Primul panel al dezbaterii, intitulat "Masuri de reglementare pentru ameliorarea accesului IMM-urilor la finantare", va fi moderat de europarlamentarul Cristian Busoi, iar vorbitori sunt Mihai Voicu, ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, Julien Guerrier, reprezentant al Comisiei Europene, Jurgen Creutzmann, eurodeputat ALDE, si Ovidiu Nicolescu, presedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. 

La cel de-al doilea panel - "Accesul la finantare in practica" - moderator va fi eurodeputatul ALDE Philippe de Backer, iar vorbitori - Viorel Popescu, director general Mibatron, Arhip Janel, director general Seletron, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Daniel Cosnita, presedintele Asociatiei Clusterelor din Romania, si un reprezentant al Bancii Europene de Investitii. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: