Premiera: Justitia declara abuziv comisionul de acordare la un credit de consum

Data publicarii: 18-10-2012 | Finante-Banci

In anii de glorie ai creditarii in Romania, cine lua un credit era obligat sa imprumute mai multi bani decat avea nevoie, doar pentru a plati comisioanele initiale. O instanta din tara a declarat comisionul de acordare a creditului de consum drept ilegal, la mai bine de trei ani dupa accesarea acestuia, dovada ca acolo unde sunt clauze abuzive, nimic nu se prescrie.

Pentru prima data in procesele dintre clienti si banci a fost declarat drept ilegal comisionul de acordare a unui credit de consum garantat cu ipoteca. Decizia definitiva si irevocabila apartine Tribunalului Mures, care a respins recursul OTP Bank in luna iulie la o decizie a Judecatoriei Targu Mures.

Doi clienti ai OTP Bank au depus plangere la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor - Comisariatul Judetean Mures, in octombrie 2010, in care au reclamat faptul ca au platit un comision de acordare a creditului.

Unul dintre credite, in valoare de 119.000 de franci elvetieni, a fost acordat in decembrie 2007 pentru nevoi personale si este garantat cu ipoteca. Celalalt este un credit ipotecar, in valoare de 40.950 de franci elvetieni si a fost acordat in iulie 2007. Pentru fiecare credit in parte, OTP Bank a cerut un comision de acordare de 2% din valoarea creditului, adica de 2.380 de franci, respectiv 819 franci elvetieni.

ANPC a decis sa sanctioneze OTP Bank cu amenda si a sesizat instanta de judecata din Targu Mures in privinta neregulilor din contractele de credit, sesizarea avand ca baza juridica legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: