Noii sefi numiti de politicieni la CNVM invata abecedarul bursei la locul de munca

Data publicarii: 18-10-2012 | Bursa

Scandalul brokerului fugar Cristian Sima, fost sef al Bursei din Sibiu, a scos la iveala cat de vulnerabila este piata de capital supravegheata si reglementata de persoane cu diplome de inginer metalurgist, agronom sau biolog, numite pe criterii politice. 

Imaginea pietei de capital a fost zdruncinata de cazul Cristian Sima, iar reactia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, auto-ritatea de supreveghere si regle-mentare, pentru restabilirea increderii investitorilor a fost palida in com-pa-ratie cu prejudiciile de imagine cauzate de confuzia aparuta in public ca bursa ar fi doar un cazinou sau o schema ponzi.

Reactia Comisiei a constat in declansarea unei investigatii incepand de joi, 11 octombrie, la sediul societatii de brokeraj WBS Romania si anuntul public ca WBS Holding, societatea inregistrata in Insulele Virgine prin care au tranzactionat clientii lui Sima pe pietele externe, nu este o entitate aflata sub supravegherea sa. Cu toate acestea, Cristian Sima a fost presedinte si director general al Bursei din Sibiu timp de un an pana pe 10 octombrie, pozitie din care a castigat increderea clientilor sai.

In opinia lui Dan Armeanu, profesor universitar la Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul ASE, modul in care a reactionat CNVM este strans legat de experienta comisarilor de la conducere. "Viteza de reactie in situatii de criza este afectata de experienta comisarilor care sunt alesi pe criterii politice si nu in baza experientei profesionale. Politicul trebuie sa inceteze sa se mai amestece in deciziile pietelor financiare."

Contactati de ZF, oficialii CNVM au declarat: "Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare considera inoportun ca, pe parcursul unei anchete, sa se emi-ta informatii incomplete, supozitii sau opinii personale cu privire la situatia cercetata. Orice zvon sau mesaj nefundamentat transmis pana la finalizarea investigatiilor nu face decat sa ingreuneze ancheta, sa induca informatii redundante si sa impiedice o decizie corecta si competenta a Comisiei".

Integral in Ziarul Financiar


Ultimele stiri pe BankNews.ro: