Tot mai multe firme sunt inglodate in datorii. Cum putem scapa de blocajul financiar

Data publicarii: 19-10-2012 | Afaceri

Creantele companiilor se incaseaza cu intarzieri tot mai mari, iar ipsa lichiditatilor din piata pune companiile in dificultate. Mai nou, si firmele mari sunt "aspirate" in blocajul financiar, reiese dintr-un studiu al companiei Coface Romania. Specialistii le recomanda patronilor sa fie mai atenti la fluxurile de numerar.

Lipsa lichiditatilor din piata cu care se confrunta companiile din Romania conduce la o incasare dificila a creantelor proprii si determina companiile sa caute solutii cu ajutorul carora sa se protejeze impotriva unor dezechilibre financiare ale partenerilor, care ar produce efecte directe asupra propriilor afaceri.

Analiza detaliata si compararea mai multor indicatori cu ajutorul carora Coface monitorizeaza periodic evolutia comportamentului de plata al companiilor arata o restrangere a lichiditatii aflate la dispozitia companiilor in anul 2012, situatie care s-a accentuat in ultima perioada.

Se inmultesc incidentele de neplata

Primul semnal al problemelor de lichiditate a fost dat de indexul de plati Coface care indica o crestere de 90% in 2012 fata de 2011, a numarului incidentelor de neplata raportate de parteneri catre Coface in calitate de asigurator al creantelor companiilor.

Acest index arata care este volumul neplatilor inregistrate de partenerii Coface in relatia cu clientii lor si este un indicator ce reflecta fidel situatia lichiditatii din piata (transmiterea informatiilor catre Coface privind incidentele de neplata este realizata la maximum 30 de zile de la scadenta).

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: