Astarastoae: Am solicitat pentru anul acesta dublarea salariilor medicilor rezidenti si triplarea pentru anul viitor

Data publicarii: 19-10-2012 | HR/Cariere

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, a anuntat joi ca a solicitat dublarea salariilor pentru medicii rezidenti si triplarea pentru anul viitor.

El a facut referire la un protocol care se are in vedere a fi semnat cu Ministerul Finantelor si care sa prevada ca suma alocata pentru salariile rezidentilor sa treaca de la Ministerul Sanatatii la Ministerul Educatiei, sa se transforme in fond de burse pentru rezidenti, avand in vedere ca activitatea medicilor rezidenti este una de invatamant si nu trebuie sa fie impozitata, iar suma toata sa revina medicului rezident. 

Astarastoae a spus, la Adunarea Generala a Colegiului Medicilor, ca in situatia in care venitul ar creste de la 800 la 1.600 lei, impactul bugetar pe ultimele doua luni ar fi foarte mic, a subliniat presedintele CMR. 

In ceea ce priveste anul 2013, Astarastoae a subliniat ca in proiectia bugetara se solicita minim 2.400 de lei pentru un medic rezident, baza pentru cresterea veniturilor medicilor primari si specialisti. 

De asemenea CMR solicita ca in proiectul de buget sa se prevada ca sanatatea este o prioritate si procentul din PIB alocat sa creasca de la 2,7% in prezent la 5,5- 6% din PIB. 

"Si cu aceasta crestere am fi pe ultimul loc din Europa in ceea ce priveste alocarea procentului din PIB sanatatii", a spus prof. dr. Astarastoae. 

Presedintele CMR a aratat ca Adunarea Generala care se desfasoara joi va stabili strategia pentru viitor, masurile care vor fi puse in practica, in conditiile in care pana la 1 decembrie nu se va ajunge la un acord cu autoritatile. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: