Horia Georgescu (ANI): Fenomenul conflictelor de interese in materia fondurilor europene a atins proportii ingrijoratoare

Data publicarii: 19-10-2012 | Finante-Banci

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat, vineri, ca fenomenul conflictelor de interese in materia fondurilor europene sau a achizitiilor publice a atins proportii ingrijoratoare, iar legislatia trebuie modificata pentru ca si-a atins limitele.

Prezent la o conferinta organizata de Ministerul Afacerilor Europene, avant tema 'Problematica suspiciunilor de frauda si a conflictului de interese in domeniul achizitiilor publice aferente proiectelor finantate din instrumente structurale', Horia Georgescu a subliniat ca frauda sau conflictul de interese in achizitiile publice cu fonduri europene este asemanatoare cu cea de la nivelul achizitiilor din bugetul national. 

'La ora actuala, sistemul de combatere a conflictelor de interese are proceduri, problema este ca nu are finalizare si asta este o realitate. Asa cum este o realitate ca fenomenul conflictelor de interese in materia fondurilor europene sau a achizitiilor din bugetul national a atins proportii ingrijoratoare, epice as putea spune. Am inceput de anul trecut sa abordam proactiv acesta problema si sa procesam date si informatii care pana la urma au aratat un fenomen in crestere, un fenomen in masa', a spus Georgescu. 

El a adaugat ca in urma unui studiu efectuat la nivelul autoritatilor locale (municipii si consilii judetene), ANI a constatat ca peste 25% dintre alesii locali redirectioneaza formal sau informal fondurile publice spre propriile firme. 

'In mare, tiparul comportamental se intalneste si la functionarii care se ocupa de fondurile europene. Avem informatii ca firme ale rudelor functionarilor care gestioneaza sau administreaza un proiect castiga contracte sau, dupa ce evalueaza un proiect, functionarul isi da demisia din autoritatea de management si il vedem expert in cadrul proiectului evaluat de dumnealui', a adaugat presedintele ANI. 

Horia Georgescu a mai aratat ca la sfarsitul anului trecut ANI a semnat protocoale de colaborare cu toate autoritatile de management, insa impactul este aproape de zero, pentru ca Agentia nu primeste sesizari de la aceste institutii. 

'Cred ca pana la urma trebuie ajuns in acel moment, in care prin construirea unui sistem integrat, ANI sa poata emite avertismente catre autoritatile de management sau actorii implicati, pentru a putea preveni aceste conflicte de interese, pentru ca daca vom face sute de dosare nu vom ajunge nicaieri', a precizat Georgescu. 

El a anuntat ca, la solicitarea Comisiei Europene si a Ministerului Afacerilor Europene, ANI desfasoara o analiza a legislatiei privind conflictul de interese impreuna ca cu alti parteneri institutionali: DLAF, DNA, Parchetul General. 

'Urmarim sa strangem toate opiniile pentru a putea sa ne facem o imagine a ceea ce inseamna neajunsurile legislatiei. Este o realitate ca legislatia si-a atins limita. Mecanismele fie de sanctionare, fie de avertizare, sunt total ineficiente. Noi avem foarte multe situatii in care am verificat conflictul de interese, actele noastre au fost atacate in instanta, au ramas definitive in favoarea ANI, dar produsele conflictului de interese nu se recupereaza. Aici este problema: mecanismul nu are finalitate', a incheiat presedintele ANI. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: