Teodor Melescanu: Nu exista niciun fel de amenintare terorista directa impotriva Romaniei

Data publicarii: 22-10-2012 | Diverse

Seful Serviciului Roman de Informatii Externe apreciaza ca nu exista niciun fel de amenintare directa in legatura cu iminenta unui act terorist impotriva Romaniei, dar considera ca amenintarile seicului Omar Bakri arata ca Romania nu este imuna la pericolul terorist.

'Intr-un anumit fel declaratia lui Omar Bakri ne atrage atentia asupra faptului ca Romania nu este imuna la acest pericol de acte teroriste, de aceea printre prioritatile care sunt acordate activitatii noastre la SIE protectia impotriva actelor teroriste este una din cele mai importante', a declarat Melescanu, intr-o emisiune difuzata, duminica, la ProTV. 

Seful SIE a aratat ca in materie de combatere a terorismului 'cap de coarda' este Serviciul Roman de Informatii, fiind vorba de activitati care se desfasoara cu precadere pe teritoriul Romaniei, dar ca exista o colaborare cu toti partenerii. 

Teodor Melescanu a spus ca zilele trecute a avut doua intalniri cu sefii serviciilor din Bulgaria, intern si extern, iar una din temele principale de discutie a fost atentatul de la Burgas. 

'Ce pot sa va spun este ca la ora actuala nu exista o concluzie definitiva sau un raport al organelor de specialitate in legatura cu persoanele care au fost implicate, modalitatile care au condus la acest atentat', a precizat Melescanu. 

In context, el a aratat ca exista 'cateva concluzii preliminare care se pot desprinde, una dintre ele este ca acest tip de atentate reprezinta o anumita evolutie in materie terorista'. 

'Daca pana acum atentatele erau operatiuni puse la cale si realizate de structuri extremiste mai ales din zona araba, la ora actuala asistam - si se intamplau in zone cu maxima expunere, vezi atentatul de la New York, World Trade Center - la o anumita evolutie. In primul rand, nu se intampla in tarile foarte mari cu o expunere mediatica, ci in tarile europene din zona de frontiera. In al doilea rand se pare ca sunt atentate in care nu sunt implicati oameni din afara zonei. (...) Si in al treilea rand se pare ca nu au existat niciun fel de legaturi sau conexiuni locale interne, deci sunt elemente care ne ingrijoreaza si pe noi, le discutam, le analizam tot timpul in legatura cu care dorim sa colaboram - asa cum le-am si spus colegilor bulgari acest lucru, dar pentru moment nu exista niciun fel de amenintare directa in legatura cu iminenta unui asemenea act impotriva Romaniei', a subliniat Melescanu. 

La inceputul lunii octombrie, cotidianul sofiot 24 Ceasa a publicat o serie de declaratii ale seicului Omar Bakri, potrivit caruia Romania, Bulgaria, dar si alte tari din estul Europei sunt pamanturi islamice si tinte legitime pentru teroristi. Numele lui Bakri a fost vehiculat ca avand legatura directa cu atentatul terorist din vara,din Burgas. 

Integral in AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: