Erste: Costurile de finantare ar putea urca dupa declaratia bulversanta a lui Ponta privind bugetul

Data publicarii: 22-10-2012 | Finante-Banci

Costurile de finantare ale Romaniei ar putea creste in perioada ramasa pana la sfarsitul anului si chiar dupa, ca urmare a declaratiei "bulversante" a premierului Victor Ponta ca necesitatile de finantare pentru ultimele 45 de zile din acest an nu sunt acoperite, considera analistii Erste, informeaza Mediafax.

"Randamentele (obligatiunilor de stat - n.r.) si-au mentinut tendinta de crestere saptamana aceasta, in timp ce banca centrala a continuat sa limiteze lichiditatea in piata prin intermediul operatiunilor repo la o saptamana (6 miliarde lei), in incercarea de a contracara slabirea leului. Mai mult, declaratia bulversanta a premierului Ponta - retrasa ulterior - potrivit careia necesitatile de finantare pentru ultimele 45 de zile din acest an nu sunt acoperite este de natura a spori incertitudinea, iar investitorii nu se vor sfii sa liciteze mai sus in perioada ramasa din acest an si chiar in continuare", se arata intr-o analiza a Erste.

In plus, inflatia va exrcita presiuni asupra preturilor titurilor de stat cel putin pana la jumatatea anului viitor, nefiind exclus ca randamentele titlurilor de stat pe cinci ani sa depaseasca 7%, estimeaza expertii bancii austriece.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: