Lucian Anghel: Rata de economisire din Europa de Est este similara cu cea din Africa

Data publicarii: 22-10-2012 | Finante-Banci

In unele state din Europa de Est, rata de economisire este similara celei din Africa si de aceea economiile depind de finantarea externa, care va fi din ce in ce mai greu de obtinut, din cauza crizei, a avertizat vineri Lucian Anghel, economist-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), la cea de-a 26-a editie a Conferintei Asociatiei Bancare pentru Europa Centrala si de Est (BACEE).

Pentru a contracara aceasta tendinta este nevoie ca statele din Europa Centrala si de Est (CEE) sa adopte politici privind instrumentele de economisire pe termen lung, a explicat Lucian Anghel, care este si presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Acesta a adaugat ca in CEE continua procesul de deleveraging (dezintermediere), dar nu intr-un ritm dramatic, dupa ce adoptarea 'Initiativei Viena' a redus presiunile asupra sistemelor bancare din regiune. 'Initiativa Viena' a fost creata la inceputul anului 2009 de bancile centrale si guvernele din Europa Centrala si de Est, autoritatile UE, alaturi de FMI, Banca Mondiala, BERD, Banca Europeana pentru Investitii, pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe pietele est-europene, dupa criza globala provocata de falimentul Lehman Brothers. 

Referindu-se la investitiile straine directe (FDI) in statele din Europa Centrala si de Est, Lucian Anghel a apreciat ca valoarea acestora a scazut din cauza crizei datoriilor suverane din zona euro, a unor politici economice neprietenoase in unele tari si a deteriorarii perspectivelor de crestere economica pe termen lung. Investitiile straine directe au reprezentat pana acum o sursa de crestere a economiilor din Europa Centrala si de Est si, sustine economistul sef al BCR, in viitor aceste tari sunt mai bine pozitionate pentru a absorbi FDI datorita costului orar mai scazut al fortei de munca din regiune. Conform datelor Eurostat, cel mai scazut cost orar al fortei de munca raportat la productivitate in Europa Centrala si de Est se inregistreaza in Bulgaria, Romania, Slovacia, Ungaria si Polonia. 

Infiintata in 1996, Asociatia Bancara pentru Europa Centrala si de Est (BACEE) reuneste 42 de institutii financiare importante din regiune. In perioada 18-19 octombrie are loc la Budapesta a 26-a editie a Conferintei BACEE, dedicata evolutiei economiei si a sectorului bancar din Europa Centrala, Sud-Estul Europei, Turcia si Comunitatea Statelor Independente, in contextul actualelor turbulente de pe pietele financiare mondiale. 

La conferinta sunt prezenti peste 130 de participanti din 30 de tari, reprezentanti ai bancilor centrale, ai autoritatilor de supervizare bancara, ai institutiilor de creditare din regiune, ai agentiilor de evaluare financiara si analisti independenti. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: