Ai o firma cu afaceri sub 500.000 de euro? Va trebui sa stai la noi cozi la Fisc pana cel tarziu joi

Data publicarii: 22-10-2012 | Afaceri

Firmele care vor aplica sistemul TVA la incasare incepand din 2013 sunt obligate sa depuna pana joi, 25 octombrie, la Fisc, o no-ti-ficare din care sa rezulte ca cifra de afa-ceri realizata in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 nu depaseste plafonul de 2,25 mil. lei (500.000 de euro, echivalent).

Cozile nu vor lipsi, cel mai probabil, de la Fisc avand in vedere ca formularul ce trebuie depus de firme a fost publicat in Monitorul Oficial in 16 octombrie, cu apro-xi-mativ o saptamana inainte de termenul final de depunere, iar indeplinirea acestei obligatii intr-o ma-nie-ra facila, online, nu este posibila. In plus, 25 octombrie este si termenul de depunere a declaratiilor fiscale pen-tru luna septembrie/trimestrul III din 2012, dupa cum amintesc consultantii fiscali.

Persoanele inregistrate in scopuri de TVA trebuie sa completeze si sa depuna formularul "Notificare privind aplicarea/ incetarea aplicarii sistemului TVA la in-ca-sare" (formularul 097) la Agentia Nationala de Admi-nistrare Fiscala (ANAF).

"Necesitatea acestui formular este discuta-bila ca si ter-menul ciudat de scurt pentru depu-nere care a fost pre-vazut in OG nr. 15/2012, respectiv 25 octombrie 2012. Mai mult, deoarece Ordinul 1529/2012 a fost publicat doar cu cateva zile inainte de termenul de depunere, iar de-punerea se face numai pe format de hartie, au fost cre-ate toate conditiile pentru noi cozi la administratiile finan-ciare (pe 25 octombrie au termen de depunere declaratiile fiscale pentru luna septembrie/trimestrul III 2012). Desi cred ca a fost o scapare a legiuitorului, o astfel de situatie poate fi vazuta de un observator mai ci-nic ca un ajutor indirect dat administratiilor financiare pen-tru indeplinirea planului la amenzi", considera consul-tantul fiscal Emilian Duca, director general laTax&Business Solutions SRL.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: