Peste o treime dintre parolele detinatorilor de conturi online sunt simple si usor de ghicit (studiu)

Data publicarii: 23-10-2012 | IT&C

Peste o treime dintre parolele posesorilor de conturi online sunt simple si usor de ghicit, in timp ce 9% dintre detinatori folosesc o singura parola pentru toate conturile, se arata intr-un studiu realizat de O+K Research pentru Kaspersky Lab.

Potrivit cercetarii, 34% dintre utilizatorii online din 25 de tari folosesc parole simple si nu constientizeaza pe deplin riscurile la care se supun. De asemenea, 17% dintre parole includ data nasterii, 10% al doilea prenume, iar 9% numele animalului de companie. 

Realizatorii studiului releva faptul ca acest tip de informatii pot fi cunoscute nu doar de prietenii apropiati sau de catre membrii familiei. Practic, un infractor le poate afla cu usurinta cautand pe Internet, prin intermediul retelelor de socializare. In plus, 8% dintre cei intervievati utilizeaza combinatii simple de cifre precum '123456", sau altele asemanatoare, iar 5% dintre respondenti folosesc pur si simplu cuvantul 'password'. 

O alta problema, deseori trecuta cu vederea, este utilizarea repetata a unei parole. Astfel, studiul O+K arata ca 9% dintre persoane au o singura parola pentru toate conturile, in timp ce 37,1% folosesc mai multe parole de acces. 

Totodata, majoritatea utilizatorilor (71%) prefera sa memoreze parolele, dar de cele mai multe ori consecinta este utilizarea unor parole simple sau a unei singure parole pentru mai multe conturi. 

De asemenea, 46% dintre utilizatori au recunoscut ca au uitat o parola vitala cel putin o data, iar 12% isi noteaza pur si simplu parolele pe o foaie de hartie si le pastreaza in apropierea computerului, in timp ce 23% folosesc o agenda obisnuita in acest scop. 

Programele speciale de stocare a parolelor sunt folosite de numai 7% dintre utilizatori, cu toate ca acest tip de solutii asigura cea mai buna protectie, sunt de parere specialistii Kaspersky Lab. 

Studiul O+K Research a fost realizat pe un esantion de 11.000 de persoane, in 25 de tari din America Latina si de Nord, Orientul Mijlociu, Asia si Africa. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: