Michel Barnier: UE va infiinta o agentie pentru bancile care se confrunta cu probleme financiare

Data publicarii: 23-10-2012 | Finante-Banci

Comisia Europeana va propune anul viitor infiintarea unei agentii comune pentru a sprijini sau inchide bancile care se confrunta cu probleme, a anuntat luni Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii, transmite Reuters.

Liderii europeni vor finaliza pana la sfarsitul anului acordul privind supervizarea bancara comuna in zona euro, a carei implementare va urma in 2013 si 2014, a explicat Barnier. Apoi vor continua planurile privind infiintarea unui organism care se va ocupa de bancile care se confrunta cu probleme, pentru ca institutiile de creditare, si nu contribuabilii, sa rezolve problemele care apar in sectorul financiar. 

'Al doilea stadiu este o propunere pentru o agentie europeana cu atributii de dizolvare, in 2013', a anuntat Barnier, adaugand ca aceasta institutie va colabora semnificativ cu autoritatile nationale. 

Comisarul european pentru piata interna si servicii a declarat: 'Daca avem o supervizare unificata, atunci avem nevoie in final de o autoritate europeana cu atributii de dizolvare care va trebui sa aiba responsabilitatea legala deoarece dizolvarea este o problema diferita de supervizare'. 

Comisia Europeana intentioneaza sa incredinteze BCE supervizarea bancara a zonei euro, insa statele membre au divergente asupra capacitatii de interventie a noului mecanism, Germania dorind in principal ca institutiile financiare mici sa ramana sub monitorizare nationala. 

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a cerut recent crearea unui fond comun de salvare a bancilor care se confrunta cu probleme, pentru a evita turbulentele de pe pietele financiare si pentru ca cetatenii sa nu fie nevoiti sa plateasca costul salvarii institutiilor financiare. Prin adoptarea acestui fond, Europa 'isi va permite sa lase institutiile importante sa dea faliment'. 

Noua autoritate de supervizare bancara din cadrul BCE reprezinta cel mai radical pas propus de UE pentru a sparge cercul vicios al guvernelor puternic indatorate si sectoarelor financiare care se confrunta cu probleme. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: