Folosirea telefonului mobil creste riscul de accident rutier cu 50% (studiu)

Data publicarii: 23-10-2012 | Auto

Folosirea telefonului mobil creste riscul de accident rutier cu 50%, iar neatentia este una dintre principalele cauze ale accidentelor produse in coloana (12,8%), precum si ale celor in care este implicat un vehicul mare, reiese dintr-un studiu stiintific realizat de Comisia Europeana si IRU (Uniunea Internationala a Transporturilor Rutiere), oferit AGERPRES de catre Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI).

'In cadrul studiului au fost analizate 624 de accidente in care au fost implicate vehiculele mari. Din analiza studiului reiese ca folosirea telefonului mobil in timpul condusului distrage atentia soferului la nivel fizic (prin folosirea mainilor pentru tastare); vizual (prin lectura ecranului); auditiv (prin sunetul telefonului si chiar prin conversatia in sine, care distrag atentia soferului); cognitiv. Distragerea cognitiva a conducatorului auto care foloseste telefonul mobil in timpul rularii este insa de departe cea mai grava, iar - in acest caz - folosirea dispozitivelor hands-free nu mai are nicio relevanta', a declarat Daniel Mazilu, subsecretarul general al ARTRI. 

Potrivit studiului citat, folosirea telefoanelor mobile in timpul condusului creste probabilitatea producerii de accidente si este cauza principala a spitalizarii unei persoane din patru accidentate. Cei care folosesc foarte mult telefonul mobil in timpul condusului sunt de doua ori mai expusi accidentelor decat aceia care reduc la minim aceasta activitate. 

'Nu este insa de neglijat nici faptul ca pietonii care traverseaza strada cu telefonul mobil la ureche sufera de aceeasi degradare a atentiei si devin mai usor victime ale accidentelor rutiere. Pentru a diminua numarul accidentelor, IRU a intocmit un set de recomandari, printre care: nu apela sau nu raspunde la telefonul mobil in timpul rularii vehiculului; activeaza serviciul de mesagerie vocala atunci cand conduci; opreste vehiculul ca sa verifici periodic telefonul sau planifica pauze pentru efectuarea convorbirilor; nu citi si nu trimite niciodata mesaje SMS in timpul condusului; nu cauta niciodata un numar in telefon atunci cand conduci', a spus Daniel Mazilu.

Sursa: AGERPRES