Poate adauga valoare directorul de taxe in procesul de fuziuni si achizitii?

Data publicarii: 23-10-2012 | Afaceri

Companiile isi concentreaza eforturile in directia identificarii metodelor de economisire si eficientizare fiscala a proceselor de fuziuni si achizitii, in timp ce autoritatile sporesc controalele asupra tranzactiilor

Directorii departamentelor de fiscalitate din cadrul celor mai mari companii de pe plan mondial au afirmat, in cadrul unui sondaj recent realizat de Ernst & Young, ca si-au intensificat eforturile de a obtine plusvaloare prin eficientizare fiscala in cadrul procesului de fuziuni si achizitii. In acelasi timp, aproximativ doua treimi dintre cei chestionati au afirmat ca tranzactiile derulate de companiile lor atrag din ce in ce mai frecvent atentia autoritatilor fiscale nationale. S-a inregistrat o crestere semnificativa in acest sens, comparativ cu anul 2011, cand procentul celor care considerau ca tranzactiile atrag atentia autoritatilor a fost de numai 49%. 

Cel de-al treilea raport anual Ernst & Young - Global Mergers & Aquisitions tax survey and trends - The tax director's search for value - arata ca 54% dintre companiile multinationale acorda o importanta sporita aspectelor fiscale, comparativ cu situatia existenta in urma cu trei ani. 84% dintre directorii departamentelor de fiscalitate afirma ca se concentreaza mai mult asupra identificarii metodelor de eficientizare fiscala cu scopul reducerii costurilor si imbunatatirii rentabilitatii tranzactiilor. 34% dintre acestia au precizat ca au contribuit la plasarea companiilor lor intr-o pozitie favorabila realizarii de potentiale achizitii, adesea chiar inainte ca posibila tinta sa fie disponibila pe piata. 

La sondaj au participat directori ai departamentelor de fiscalitate din cadrul a 150 de companii multinationale prezente pe 14 piete importante. Doua treimi dintre aceste companii au inregistrat venituri de peste 5 mld. USD. 

"Aspectele de ordin fiscal joaca un rol din ce in ce mai important in tranzactii, atat in ceea ce priveste eficientizarea tranzactiei propriu-zise, cat si in privinta eficientelor financiare pe termen lung”, declara Miruna Enache, Partener Fiscalitate in tranzactii, Ernst & Young Romania. "Provocarea pentru directorii departamentelor de fiscalitate este sa identifice, sa cuantifice si, ulterior, sa dea plusvaloare in contextul actual de piata. Putem remarca faptul ca acesti directori se adapteaza, diversificandu-si zonele in care cauta valoare”.

Studiul a evidentiat ca interesul crescut al directorilor din cadrul departamentelor de fiscalitate pentru activitatile de fuziuni si achizitii este strans legat de inasprirea, in acest sens, a legislatiei fiscale la nivel mondial. 73% dintre cei chestionati au mentionat ca acorda tot mai multa importanta "complexitatii sporite a legislatiei fiscale care afecteaza tranzactiile”, in timp ce 68% dintre respondenti considera un motiv de ingrijorare intensificarea atentiei acordate de autoritati. 

In linii mari, sondajul a evidentiat faptul ca directorii departamentelor de fiscalitate joaca un rol tot mai important si din ce in ce mai devreme in determinarea valorii tranzactiilor, monitorizand in acest scop o gama extinsa de aspecte fiscale. Cel mai important dintre acestea il constituie combinarea activitatilor post-tranzactie, 83% dintre directorii chestionati mentionand acest aspect ca sursa de plusvaloare pentru tranzactie, comparativ cu 73% in anul 2011.

69% din directorii departamentelor de fiscalitate au afirmat ca activitatile de planificare intreprinse cu scopul reducerii expunerii tranzactiilor realizate la riscul valutar au un impact semnificativ pentru valoarea tranzactiei. 

Directorii departamentelor de fiscalitate se implica tot mai mult in deciziile initiale privind vanzarea de active sau companii. Mai bine de jumatate dintre cei chestionati au declarat ca    re-evalueaza structura organizationala a grupurilor de companii cu scopul facilitarii viitoarelor vanzari, daca va fi necesar. Sondajul a subliniat rolul determinant al directorilor departamentelor de fiscalitate in identificarea situatiilor in care vanzarea poate aduce profit si in evitarea pierderilor ce pot rezulta in urma tranzactiilor. 

48% dintre cei chestionati (comparativ cu 54%, in 2011) au preconizat ca organizatiile acestora vor fi implicate in derularea de tranzactii vizand o companie din tarile BRIC in urmatoarele 12 luni. Per total, China ramane destinatia favorita (28%) pentru realizarea de investitii, Brazilia si India ocupand urmatoarea pozitie in clasamentul preferintelor (ambele cu 21%). Africa a fost regiunea cel mai frecvent desemnata drept cea mai populara destinatie pentru investitii, in afara tarilor din zona BRIC. Potrivit studiului, aspectele de ordin fiscal intervin, de regula, in stadiile incipiente ale tranzactiilor pe pietele cu crestere rapida, permitand directorilor departamentelor de fiscalitate sa estimeze corect valoarea si riscurile asociate acestor investitii. 

Miruna Enache conchide: "Aspectele de ordin fiscal au fost dintotdeauna privite drept un factor important in evaluarea unei achizitii sau vanzari de afaceri. Cu toate acestea, in contextul actual, directorii departamentelor de fiscalitate sunt fortati sa aiba o abordare mai dinamica in privinta identificarii tuturor sinergiilor fiscale din cadrul unei tranzactii, pentru a-si ajuta companiile sa obtina echilibrul optim intre gestionarea riscului si realizarea de profit”.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: