FMI deblocheaza 1,5 miliarde de euro de ajutor suplimentar pentru Portugalia

Data publicarii: 25-10-2012 | International

FMI a anuntat miercuri "plata imediata" a unei noi transe de ajutor de 1,5 miliarde de euro pentru Portugalia, in cadrul planului de salvare financiara a tarii decis de comunitatea internationala in mai 2011.

Decisa dupa a cincea evaluare a situatiei economice a tarii, aceasta noua deblocare ridica la 21,8 miliarde de euro suma totala platita de Fondul Monetar International Portugaliei, a anuntat institutia intr-un comunicat, citat de AFP. 

Prinsa in criza datoriilor din zona euro, Portugalia a solicitat asistenta troicii de creditori internationali /FMI, Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana/, care i-au acordat un ajutor in total de 78 miliarde de euro in contrapartida unui vast program de austeritate, ce provoaca proteste in tara. 

La cererea autoritatilor de la Lisabona, troica a relaxat in septembrie obiectivele de reducere a deficitului din cadrul acestui program pana in 2014. 

In termenii noului protocol, Portugalia va trebui pana la sfarsitul anului sa-si readuca deficitul la 5% din Produsul Intern Brut /PIB/, fata de 6,8% in primul semestru. 

Guvernul portughez a indicat recent ca intentioneaza sa recurga la masuri suplimentare de control al cheltuielilor si cresterea taxelor pe patrimoniu si capital pentru a atinge acest obiectiv, devenit si mai complicat de recesiunea pe care o traverseaza tara. 

Sursa: AGERPRES