Nicolae Vacaroiu: In Romania se fura prea mult! Statul pierde 7 miliarde de euro din rambursari ilegale de TVA, cat cheltuie anual cu sanatatea

Data publicarii: 25-10-2012 | Afaceri

Statul pierde anual 7 miliarde de euro din rambursari ilegale de TVA pe facturi false sau firme fantoma, a declarat Nicolae Vacaroiu, Presedintele Curtii de Conturi. Acesta a adaugat ca Romania are o economie subterana dubla fata de cea a UE. Valoarea de 7 miliarde de euro reprezinta aproape o sesime  din bugetul Romaniei si totalizeaza bugetele cumulate a multor ministere importante. Suma care scapa statului ar fi suficienta pentru a acoperi cheltuielile cu sanatatea care se ridica in Romania la 5,6% din PIB, ceea ce reprezinta 6,7 miliarde de euro. Cele cu invatamantul totalieaza 3% din PIB, adica la 3,6 miliarde de euro.

Ca sa avem proiectia completa a ceea ce se poate face cu 7 miliarde de euro e  bine de stiut ca deficitul bugetar pe acest an se ridica la 13,6 miliarde de lei, circa 3,2 miliarde de euro. Deci, daca economia subterana ar fi adusa la lumina, atunci Romania nu numai ca nu ar trebui sa se mai imprumute pe pietele externe, dar ar ramane si cu un surplus de bani de aproape 4 miliarede de euro, bani care s-ar putea indrepta catre pensii sau invatamant.

Cum se face evaziune

Economia subterana este evaluata in Romania la 30,2% din PIB, in timp ce media in UE este sub 15%. Una dintre cele mai cunoscute metode de evaziune fiscala este diminuarea valorii marfurilor in vama prin transferuri de la anumite pozitii tarifare cu cote ridicate catre pozitii tarifare cu cote reduse, in special la marfurile provenite din China si Turcia. Valoarea marfurilor declarate in vama are afecte directe asupra taxei pe valoarea adaugata  pe care trebuie sa o achite importatorul. Evaziunea fiscala se mai realizeaza si din produsele contrafacute sau introduse ilegal in Romania, tigari, alcool, parfumuri.

Producatorii de tigarete estimeaza ca evaziunea din tutun se ridica la 3% din PIB, adica la 3,6 miliarde de euro. In plus, pierderile bugetului de stat din neplata accizelor si a taxelor pe valoarea adaugata pentru alcool si bauturi alcoolice se ridica la 4,5 miliarde de euro pentru perioada 2003-2010, potrivit organizatiei patronale Garant. Asta inseamna o medie de 0,56 miliarde de euro pe an.

Integral in Jurnalul.ro