Sute de proiecte risca falimentul din cauza proastei gestionari a banilor europeni din POSDRU

Data publicarii: 25-10-2012 | Actualitate

Zeci de organizatii neguvernamentale din Romania, care s-au reunit in cadrul Coalitiei ONG-urilor pentru Fonduri Structurale, se plang ca gestionarea gresita a fondurilor europene din programul operational sectorial resurse umane (POSDRU) a dus la suspendarea platilor si pune in pericol mii de proiecte si locuri de munca.

Pe 7 august Romania a primit o notificare de la Comisia Europeana care anunta pre-suspendarea platilor din cadrul programului POSDRU (care cuprinde fonduri folosite pentru proiecte pe resurse umane) pentru "deficiente sistemice”, adica probleme in selectia proiectelor si alocarea corecta si eficienta a banilor.

Tot atunci, Autoritatea de Management care gestioneaza aceste fonduri - AMPOSDRU -a primit termen doua luni pentru a remedia problemele identificate si a pune in aplicare recomandarile facute de Comisia Europeana.

Principalele probleme semnalate in raportul de audit al CE se refera la procesul de evaluare si selectie, care arata deficiente sistemice si faptul ca nu asigura selectia proiectelor calitative, dar si la faptul ca regulile nationale de eligibilitate sunt ambigue in masura in care permit o alocare si o utilizare ineficiente a resurselor in implementarea proiectelor.

Potrivit raportului de audit al CE, s-a mai constatat ca verificarile de management prezinta deficiente in ceea ce priveste metodologia aplicata pentru esantionarea documentelor justificative controlate, precum si costuri ridicate aferente resurselor umane, care nu au putut fi justificate prin rapoartele de activitate sau prin documentele de suport.

La acea data, 29,27% din platile aferente POSDRU fusesera facute, insa gradul de absorbtie de la UE este de doar 7,73%, explica ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Proteste in Capitala

Miercuri, peste 300 de beneficiari ai proiectelor finantate din POSDRU participa la marsul de protest din Capitala, acestia spunand ca blocarea platilor din cadrul programului va duce la falimentarea a sute de organizatii si se vor pierde aproximativ 100.000 de locuri de munca, relateaza mediafax.ro.

Protestatarii s-au adunat in fata Bibliotecii Universitare din Capitala, de unde au plecat in mars pe traseul Ministerul Muncii, Guvern, Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Reprezentantii ong-urilor afectate, dar si beneficiari ai proiectelor care se deruleaza cu fonduri europene, cer o mai mare transparenta in gestionarea acestor bani si renuntarea la obiceiul romanesc de a schimba regulile in timpul jocului.

Proiecte falimentare

Protestatarii sustin ca neplata banilor face ca multe proiecte sa fie oprite si numeroase organizatii sa riste falimentul, din cauza datoriilor neplatite catre furnizorii de tot felul.

Reprezentantii protestatarilor depun la Ministerul Muncii si la Guvern un memoriu prin care solicita ministrului Mariana Campeanu si premierului Victor Ponta "eliberarea POSDRU de incompetenta".

"A trebuit sa iesim astazi in strada deoarece, dupa efectuarea unei plati «exceptionale» de catre autoritatile statului catre implementatorii POSDRU, mii de contracte sunt in continuare incalcate de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale prin intarzierea platii cererilor de rambursare. In unele cazuri, cu precadere la Organismul Intermediar din cadrul Ministerului Educatiei, vorbim de intarzieri de peste 18 luni", se arata in memoriul adresat ministrului Muncii si premierului.

Protestarii mai spun ca, din cauza problemelor cu care se confrunta AM POSDRU si a nedecontarii cheltuielilor de catre Comisia Europeana, fara ca cineva sa fi fost tras la raspundere pentru acest deserviciu adus statului roman, Romania pierde sansa de a beneficia de sume foarte mari oferite de Uniunea Europeana.

Ce solicita protestatarii:

  • transparenta decizionala si procedurala
  • asumarea de catre Guvern a responsabilitatii pentru problemele existente in sistem
  • depolitizarea conducerii Autoritatii de Management si a Organismelor Intermediare
  • organizarea de concursuri pe post bazate exclusiv pe criterii de competenta in managementul de programe de finantare
  • respectarea termenului contractual de 45 de zile pentru plata cererilor de rambursare si cuprinderea in bugetul national a sumelor necesare unui flux constant de plati catre implementatorii de proiecte
  • stoparea practicii modificarilor retroactive si unilaterale ale contractelor in derulare
  • reluarea de urgenta a platilor catre beneficiarii monitorizati de Organismul Intermediar MECTS
  • o atentie sporita a premierului asupra procesului de programare 2014-2020

CONTEXT

Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban declara, in 10 octombrie, ca platile pe programul POSDRU ar putea fi reluate de catre Comisia Europeana in decembrie, insa cu conditia schimbarii regulilor de gestionare a banilor europeni.

Comisia Europeana nu a decis suspendarea programului aflat din august in procedura de presuspendare, ceea ce inseamna ca "directia este buna", iar platile ar putea fi reluate "undeva in cursul lunii decembrie", in functie insa de constatarile unei noi misiuni de audit care va veni de la Bruxelles "undeva in noiembrie", a afirmat atunci ministrul.

De asemenea, Orban a aratat ca din 8 octombrie au inceput platile interne, de la bugetul de stat, catre beneficiarii POSDRU, fiind disponibilizata o suma totala de 209 milioane de lei.

El a subliniat ca in trecut in programul POSDRU au fost foarte multe probleme, inclusiv prin flexibilizarea pana la ineficienta absoluta a sistemului de management si control, lipsa verificarilor la fata locului, lipsa procedurilor de licitatii pentru beneficiarii privati.

Orban a mai spus atunci ca nu vor mai fi acceptate salarii in proiectele POSDRU care sa depaseasca 10-15% din ponderea grantului, desi pana acum s-au praticat salarii lunare de sute de milioane de lei, care acopereau si pana la 90% din finantarea pe proiect.

La finalul lunii iunie, Comisia Europeana a verificat mai multe proiecte realizate din fonduri POSDRU si a gasit numeroase nereguli. De la inceputul lunii iulie, Romania nu mai poate trimite la Bruxelles cereri de rambursare a platilor pe acest program.