Austriecii au radacini puternice in industria financiara: expunerea pe sistemul bancar urca la 30 mld. euro

Data publicarii: 26-10-2012 | Finante-Banci

Bancile austriece controleaza circa 40% din sistemul bancar local, subsidiarele acestora avand sub administrare active de aproape 33 mld. euro la jumatatea acestui an. Nu mai putin de patru dintre primii zece jucatori din sistem - BCR, Raiffeisen, UniCredit Tiriac si Volksbank - primesc directive de la Viena, iar Romania este a doua mare piata din lume pentru bancile austriece. 

Austria este urmata in clasamentul privind ex-punerile locale de Grecia (cu 13% din activele totale) si la mare distanta de Franta si Olanda. Interesul bancherilor de la Viena fata de ceea ce se intampla la Bucuresti este foarte mare, avand in vedere ca expunerea lor pe piata locala echivaleaza cu 10% din Produsul Intern Brut (PIB) al Austriei.

Greutatea expunerii bancilor dintr-o tara fata de economii straine a capatat mult mai multa greutate in contextul tur-bulentelor financiare din Europa ultimilor ani, interconectarea prin fluxuri de bani antrenand riscuri reciproce. Datele publicate de Banca Reglementelor Inter-nationale (BRI) arata ca grupurile finan-ciare austriece si-au mentinut expunerea pe Romania in primele sase luni din acest an la circa 29 mld. euro.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: