Delta Vacaresti: un plaman in Bucuresti! Curatenie de toamna in zona Lacului Vacaresti

Data publicarii: 29-10-2012 | Mediu

Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, alaturi de Ministerul Mediului si Padurilor, au organizat cea mai ampla ecologizare urbana in zona lacului Vacaresti. Activitatea face parte din proiectului Reteaua Nationala a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara, sustinut de Coca-Cola HBC Romania.

Pe locul constructiilor abandonate din groapa Vacaresti s-a dezvoltat in ultimii ani un ecosistem natural neasteptat de bogat. Pe cele 190 de hectare se intind canale, lacuri in miniatura, alaturi de vegetatie specifica zonelor umede. Peste 90 de specii de pasari (ulii, fazani, rate salbatice - dintre care numeroase ocrotite prin conventii internationale), mamifere, pesti, amfibieni si-au facut adapost in ”Delta” Vacaresti. Zona ar putea fi amenajata si redata publicului larg, devenind astfel un model de transformare a unui spatiu abandonat si folosit ca groapa de gunoi, intr-un loc de utilitate publica.

Ministerul Mediului si Padurilor a anuntat ca a demarat formalitatile pentru declararea lacului Vacaresti  arie naturala protejata. "Ministerul Mediului sustine infiintarea Parcului Natural Vacaresti si pentru aceasta este necesara in primul rand delimitarea arealului care corespunde unei arii protejate si apoi reglementarea proprietatii. O comisie stiintifica formata din membri ai Academiei Romane, ai Muzeului National de Istorie Naturala Grigore Antipa si specialisti de la National Geographic Romania lucreaza la realizarea studiului de fundamentare.” a declarat Rovana Plumb, ministrul Mediului si Padurilor. 

La mobilizarea pentru actiunea de igienizare au raspuns prezent peste 100 de persoane, iar peste 300 au semnat deja petitia online pentru declararea zonei ca arie naturala protejata in numai doua zile de la crearea acesteia. "Delta” Vacaresti este un plaman intr-un Bucuresti sufocat. Luptam alaturi de prietenii nostri ecologisti ca Vacarestiul sa devina un parc natural, o tinta urbana verde in mijlocul unui Bucuresti gri.” a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Voluntarii prezenti la eveniment si-au luat angajamentul simbolic de a proteja ”Delta” Vacaresti lasandu-si amprenta colorata  pe o panza in cadrul momentului "Raise your hand for Vacaresti". "Toti bucurestenii ar trebui sa lupte pentru salvarea "Deltei” Vacaresti, cea mai mare zona verde din capitala Romaniei. Ii invitam sa semneze petitia pentru acordarea statutului de arie naturala protejata, acestui perimetru.” a declarat Costel Popa, presedintele Centrului pentru Politici Durabile, Ecopolis. Sustinatorii ”Deltei” Vacaresti pot semna petitia initiata de catre Asociatia Salvati Dunarea si Delta pentru acordarea statutului de arie naturala protejata, accesand link-ul: 

http://www.petitieonline.ro/petitie/_delta_vacare_ti_un_plaman_in_bucure_ti_acordarea_statutului_de_arie_naturala_protejata-p11820143.html

"Coca-Cola HBC Romania contribuie la promovarea practicilor de dezvoltare durabila in Romania printre care directii importante sunt protejarea si conservarea resurselor de apa alaturi de recuperarea si recilarea ambalajelor. Sprijinirea activitatilor ca cea de astazi reflecta principiile politicii noastre de responsabilitate sociala.” - Laura Sgarcitu, coordinator CSR Coca-Cola HBC Romania

In cadrul evenimentului, participantii s-au putut bucura de expozitia foto ”Rezervatia Naturala Urbana Vacaresti”, semnata de Helmut Ignat si organizata cu sprijinul National Geographic Romania. Expozitia contine 14 fotografii care surprind biodiversitatea din "Delta” Vacaresti. 

Despre proiect:

Reteaua Nationala a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara este un proiect derulat incepand cu anul 2011 de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor si cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, sustinut de Coca-Cola Hellenic Romania, prin platforma de responsabilitate sociala www.thereconcept.ro. 

Obiectivele proiectului vizeaza cresterea capacitatii institutionale a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara si eficientizarea mecanismelor de gestionare a deseurilor la nivel regional si local, in scopul aplicarii si implementarii prevederilor noii directive-cadru privind deseurile, Directiva 2008/98/CE, transpusa in legislatia nationala prin Legea 211/2011 privind regimul deseurilor.

Legenda fotografii:

Voluntari la ecologizare (Salvati Dunarea si Delta_foto_Mihai Stoica_2)

Rovana Plumb, Ministrul Mediului si Padurilor pune amprenta pe protejarea "Deltei” Vacaresti (Salvati Dunarea si Delta_foto_Mihai Stoica_3)


Ultimele stiri pe BankNews.ro: