Avertisment dur al Consiliului Fiscal: Daca Romania nu atrage fonduri europene, leul se prabuseste, iar economia ar putea reintra in recesiune

Data publicarii: 29-10-2012 | Finante-Banci

In urmatorii doi ani Romania va avea de platit 13 miliarde de euro pentru finantarea datoriei publice, cresterea absorbtiei de fonduri europene fiind cruciala pentru a evita noi presiuni asupra cursului, dar si pentru a impiedica o noua intrare in recesiune, a avertizat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, prezent la conferinta "Finantarea economiei nationale", gazduita de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"In 2013-2014 Romania va avea varful de plata a datoriei publice. Romania ar trebui sa plateasca in urmatorii doi ani o suma de 13 miliarde de euro. Rezerva valutara ar putea scadea destul de repede in lipsa atragerii de noi finantari sau in lipsa atragerii unor fonduri europene", a declarat Dumitru.

La sfarsitul lunii septembrie, rata de absorbtie a fondurilor europene, respectiv platile efective facute de Comisia Europeana (CE) catre beneficiarii romani, a fost de 9,7%, mai exact 1,8 miliarde de euro. In ceea ce priveste rezervele valutare ale BNR, acestea au crescut in luna septembrie la 32,4 miliarde de euro, de la 30,9 miliarde de euro la sfarsitul lunii august, potrivit Mediafax.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: "Vor fi noi presiuni pe cursul valutar si am putea ajunge din nou in recesiune, Doamne fereste"

"Cresterea absorbtiei fondurilor europene este cruciala in acest context. In caz contrar ne va fi imposibil sa finantam deficitul. Vor fi noi presiuni pe cursul valutar si am putea ajunge din nou in recesiune, Doamne fereste. Romania are nevoie sa atraga anual 25 de miliarde de euro pentru a finanta datoria publica si deficitul de cont curent", a mai avertizat presedintele Consiliului Fiscal.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: