Romania rateaza adoptarea euro in 2015. BNR spune ca noul guvern va decide urmatoarea data

Data publicarii: 29-10-2012 | Finante-Banci

Aderarea Romaniei la euro in 2015 este dificila pentru Romania, iar noul guvern format dupa alegerile parlamentare din decembrie urmeaza sa decida daca va fi mentinut sau nu calendarul de adoptare a monedei unice europene, in opinia economistului-sef al BNR, Valentin Lazea.

"Oficial, dupa alegerile parlamentare din decembrie, noul guvern va decide daca sa mentina sau nu calendarul curent de aderare in 2015. Dupa mine, este dificil de mentinut aceasta data pentru ca ar fi nevoie sa se indeplineasca cumulativ trei conditii: ar trebui sa intram in mecanismul ERM 2 peste doua luni, in ianuarie 2013 ar trebui sa luam in considerare doar perioada minima de ERM, de doi ani, si, in plus, ar insemna ca banca centrala si Comisia Europeana sa accepte ca adoptarea euro pentru Romania sa nu aiba loc la 1 ianuarie 2015, ci la mijlocul acelui an", a declarat Lazea la sfarsitul saptamanii.

Surse de pe piata financiara spun ca, probabil, noul obiectiv de trecere la euro va fi anul 2019. Economia locala de mult a luat-o inaintea clasei politice pentru ca peste 70% din imprumuturi sunt date in moneda europeana, foarte multe preturi sunt calculate in euro, pornind de la telefonia mobila, masini sau case, iar acceptarea monedei unice ca moneda de tranzactie este mai usoara spre deosebire de Polonia, unde zlotul face legea.

In plina criza a datoriilor in zona euro, in timp ce majoritatea statelor din centrul si estul Europei amana in liniste posibilele termene de aderare, Romania si-a mentinut oficial obiectivul de trecere la euro in 2015. La BNR functioneaza chiar si un comitet de trecere la euro care isi respecta programul de intalniri si analizeaza stadiul indeplinirii obiectivelor.

Guvernul si Banca Nationala au vazut in adoptarea euro in 2015 o "ancora" puternica pentru indeplinirea reformelor si tocmai din acest motiv nu au luat pana acum o decizie privind revizuirea calendarului, desi deteriorarea indicatorilor macro dupa criza economica face improbabila respectarea graficului.

Principalele probleme in calea adoptarii euro amintite de economistul-sef al BNR sunt legate de criteriile de convergenta reala, respectiv PIB-ul redus pe cap de locuitor si structura economiei romanesti, unde agricultura reprezinta 6-7% din PIB, dar utilizeaza 25-30% din forta de munca a Romaniei.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: