Romania doreste o decizie clara privind aderarea la Schengen in Consiliul JAI din decembrie

Data publicarii: 30-10-2012 | Politica

Ministrul roman de interne, Mircea Dusa, a declarat joi pentru Agerpres, dupa participarea la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) din Luxemburg, ca a solicitat, impreuna cu omologul sau bulgar, sa se ia o decizie in sensul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen la Consiliul JAI din decembrie sau sa se stabileasca o data pentru adoptarea acestei decizii.

Ministrul de interne roman a precizat ca informarea prezentata in Consiliul JAI privind stadiul actual al implementarii acquis-ului Schengen in cele doua state este importanta 'pentru ca mentine in atentia Consiliul JAI dorinta celor 22 de milioane de romani de a deveni membri ai zonei Schengen'. El a adaugat ca apreciaza faptul ca presedintia cipriota a insistat ca acest punct sa fie pe ordinea de zi, precum si interventia comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom. 

'Eu si colegul bulgar am insistat ca inca in acest an sa se ia o decizie pe acest subiect, avand in vedere ca toate conditiile tehnice au fost indeplinite de Romania si Bulgaria si ca intrarea in spatiul Schengen nu poate fi conditionata de criterii subiective, ci numai de acele conditii tehnice pe care Romania si Bulgaria le-au realizat si, mai mult decat atat, au realizat si unele solicitari suplimentare legate de acestea. Asa ca in momentul de fata nu exista niciun impediment ca Romania si Bulgaria sa fie primite in Schengen. Nu au ce cauta criterii subiective sau politice in aceasta hotarare', a spus Mircea Dusa. 

'Si chiar am facut o anumita apreciere in interventia mea, ca probabil se gandesc ca de sarbatorile de iarna sa faca o bucurie celor 22 de milioane de romani si bulgarilor si sa nu mai existe amanari. Comisarul pentru afacerile interne a avut o concluzie scurta si punctuala, ca Comisia nu mai are nimic de solicitat Romaniei si Bulgariei si ca trebuie sa fie luata decizia de intrare in spatiul Schengen a celor doua tari. Sper ca daca nu se va lua decizia la consiliul din decembrie, macar sa se stabileasca data cand se ia decizia', a adaugat ministrul roman. 

Intrebat daca au existat tari care si-au exprimat opozitia fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, Mircea Dusa a refuzat sa nominalizeze vreun stat. 'Am vazut o abordare nu stiu daca mai in favoarea aderarii, dar nimeni nu a mai intervenit pe acest subiect, in afara de presedintele cipriot, de comisarul european, de colegul bulgar si de mine, nu au mai intervenit cei care credem noi ca ar mai avea anumite obiectii. Faptul ca n-au mai intervenit si n-au mai abordat acest subiect e o perceptie pozitiva si, asa cum spuneam, criteriile sunt strict tehnice si nu exista alte discutii legate de amanare. Lectia este facuta, este una de nota zece, una foarte apreciata, si trebuie luata hotararea', a spus oficialul guvernamental. 

El a anuntat ca se va folosi de urmatoarea perioada, in care in Romania va fi campanie electorala, pentru a se intalni cu mai multi ministri de interne, printre care cei german si italian, dar a precizat ca nu exista vreo legatura intre contactele sale si pozitia acestor tari fata de aderarea Romaniei la Schengen. Mircea Dusa a avut o scurta intrevedere si cu ministrul olandez de interne, dar a mentionat ca, in conditiile in care Olanda urmeaza sa aiba un nou guvern, va avea o discutie 'foarte serioasa' cu noul sau omolog din guvernul de la Haga, imediat ce va fi instalat. 

'Dupa discutiile informale de azi din JAI, cred ca toti ministrii de interne din statele UE sunt constienti ca (procesul de aderare la Schengen - n.red.) trebuie incheiat si ca trebuie luata decizia', a mai afirmat Dusa, precizand ca presedintia cipriota a Consiliului UE si comisarul european Cecilia Malmstrom au anuntat ca 'se fac demersurile necesare pentru ca intr-un termen rezonabil si scurt sa se ia decizia finala'. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: