Pretul gigacaloriei in an electoral. Vezi daca in orasul tau intretinerea va costa mai mult decat anul trecut

Data publicarii: 30-10-2012 | Diverse

Cu exceptia Moldovei (Bacau, Iasi, Braila), pretul gigacaloriei se va conserva in marile orase din tara fata de iarna lui 2011, apropiatele alegeri stopand temporar tendinta de aliniere a preturilor de productie cu cele de facturare catre populatie.

 Daca asezam baza calculelor la sfarsitul lunii septembrie 2011, pentru a prinde ajustarea tarifelor pentru fosta si viitoarea iarna, cifrele arata mai putin optimist, cu o crestere de 100% pentru Cons-tanta de pilda (de la 170 la 341 lei/gigacaloria), 37% pentru Arad, 21% pentru Oradea, 23% - Pitesti, 15% la Galati. Daca ne plasam insa baza de calcul in ianuarie 2012, pentru a vedea cu cat creste tariful pentru energia termica in acest an, avem o lista de mari orase cu preturile batute in cuie: Bucuresti, Timisoara, Cluj, Arad, Oradea, Brasov, Sibiu, Vaslui, Galati. Ca sa nu mai pomenim de Craiova, unde preturile chiar scad, de la 245 la 220 lei/Gcal. Preturile urca totusi spectaculos in Bacau, Iasi, Braila (vezi tabel).

De unde vin vestile proaste in 2013?

Locuitorii din Constanta, Braila, Bacau, Baia Mare nu mai au motive prea mari de neliniste, preturile de facturare pentru populatie sunt acum egale cu cele de productie (ma rog, daca fac fata cu veniturile si sub-ventiile primite de la auto-ritatile locale).

In Bucuresti, lucrurile sunt mai delicate in perspectiva-Radetul produce cu 325 lei dar Primaria ofera gigacaloria cu numai 170 lei (recent, Sorin Oprescu amenintase pentru o zi ca nu va mai subventiona nediferentat, dar s-a razgandit repede). Timisoara are loc mai putin de crestere decat Bucu-restiul din acest punct de vedere-compania locala produce energie cu 323 lei, iar populatia o cumpara deja cu 252 lei, dar autoritatile din Cluj vor trebui sa ia taurul de coarne curand (se produce cu 361 lei, dar numai 165 lei se factureaza populatiei per gigacalorie). Resita (430/250), Brasov (406/1989), Pitesti (344/245) sunt, de asemenea, exemple de orase unde preturile vor cunoaste in viitorul apropiat o evolutie spectaculoasa, asta daca primariile nu isi vor utiliza grosul veniturilor doar pentru subventii.

Unde sa ceri azil... termic

Daca vi se sugereaza sa va mutati la Intorsura Buzaului, luati-o doar partial ca o gluma. Datorita centralei pe rumegus, pretul gigacaloriei este acolo de numai 114 lei (productie si pret facturare). O solutie similara exista si in Vlahita-Harghita, unde gigacaloria este 135 lei (productie/facturare). Iar daca vi se pare cam neprietenoasa clima in cele doua locatii, poate incercati la Beius, Oradea, unde apa geotermala asigura un cost de productie de numai 80 lei/Gcal.  

Integral in Romania Libera


Ultimele stiri pe BankNews.ro: