In ciuda evolutiei pozitive sau negative a pietelor financiare, asigurarile de viata raman sigure si profitabile

Data publicarii: 30-10-2012 | Finante-Banci

  • Asigurarile de viata joaca un rol cheie in stabilizarea pietelor financiare 
  • Politicile conservatoare de investitii i-au scutit pe clienti de pierderi semnificative in perioada crizei 
  • Asigurarile de viata raman cel mai important instrument de protectie impotriva riscurilor ce apar pe parcursul vietii, asa cum este cazul saraciei la varsta a treia 

Criza financiara  si ratele dobanzii scazute de pe pietele de capital se dovedesc un test real pentru soliditatea asigurarilor de viata si a produselor de economisire pentru pensie. Insa dobanzile scazute nu reprezinta singura provocare a produselor de asigurare de viata, care isi sarbatoresc cea de-a 250-a aniversare anul acesta. Noi reglementari precum Solvency II si introducerea unor tarife unisex contribuie la ingreunarea vietii produsului in acest moment. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de economisirea pentru varsta a treia, de protejarea impotriva invaliditatii ocupationale sau cand este vorba de alte riscuri asociate parcursului vietii in general, nu exista, realmente, o alta alternativa. De fapt, tendintele demografice arata faptul ca asigurarea de viata devine din ce in ce mai importanta pentru populatie: "Pe masura ce societatile imbatranesc datorita cresterii sperantei de viata pe de-o parte si ca urmare a scaderii natalitatii pe de alta parte, cererea pentru produse private de economisire va continua sa creasca si in viitor”, afirma Prof. Michael Heise, economist sef si Director de Dezvoltare in cadrul Allianz in ultimul numar al publicatiei Allianz Demographic Pulse, care analizeaza asigurarile de viata. "Companiile de asigurari de viata sunt jucatori cheie pe piata de capital globala si prin politicile de investitii pe termen lung contribuie la stabilizarea pietelor de capital. Mai mult, politicile de investitii conservatoare ale acestor companii au scutit de pierderi un numar semnificativ de clienti in perioada crizei. In ciuda tuturor criticilor indreptate impotriva sa, asigurarea de viata este importanta sigura si profitabila pentru populatie”, concluzioneaza Heise.  

O lume fara asigurare de viata? 

Intrebarea daca un randament de aproape 4 procente este prea scazut sau este potrivit, avand in vedere mediul economic actual poate fi dezbatuta indelung. Ce este hotarator, in orice caz, este faptul ca politele de asigurare de viata nu sunt doar simple produse de investitii, ele au ca scop si acoperirea asa numitelor riscuri biometrice. Cea mai buna cale pentru a demonstra acest lucru este aceea prin care ne putem imagina pentru un moment ca acest tip de produse nu ar fi existat niciodata. Daca nu am fi avut asigurari de viata, nu ar mai fi existat protectie financiara pentru rude in cazul decesului asiguratului politei. O protectie adecvata pentru o familie sau pentru partenerul de viata in cazul in care sustinatorul financiar al familiei pateste ceva atunci cand este tanar ar fi mult mai dificil de obtinut. Politele de asigurare de viata sunt adesea cheia ce permite oamenilor sa isi transforme in realitate visul de a fi proprietarii propriei locuinte. La finalul anului 2011 existau nu mai putin de 1,9 milioane de polite menite sa acopere riscurile asociate cu contractele de credit pentru case, in Germania si in jur de 2,9 polite de asigurare a datoriilor reziduale care sunt adesea o cerinta pentru achizitionarea unei proprietati. 

Si in Romania, exista o piata relevanta de asigurare a riscurilor asociate cu cele aproximativ 240.000 de credite ipotecare detinute actualmente de populatie: de la polite de asigurare a imobilelor ipotecate, la asigurari de viata pentru titularii respectivelor credite bancare. 

Asigurarile de viata ajuta la stabilizarea pietelor de capital 

Rolul important jucat de companiile de asigurari de viata pe piata de capital devine evident daca ne uitam la volumul cumulat al investitiilor: la finalul anului 2011 companiile de asigurari de viata din Germania gestionau fonduri ce ajungeau pana la 743 miliarde de euro. La nivelul Uniunii Europene suma totala se situa in jurul a 5.400 miliarde de euro. Acest lucru inseamna ca furnizorii de astfel de produse sunt jucatori institutionali importanti pe piata de capital, care pot ajuta la stabilizarea pietelor financiare prin politele cu investitii pe termen lung, care sunt in final reflectate de scadentele obligatiilor lor. 

In Romania, asiguratorii locali detineau la sfarsitul anului 2011 fonduri reprezentand rezerva matematica (obligatii financiare catre beneficiarii de polite de asigurari de viata) de aproape 4 miliarde de lei.  

O forma importanta de protectie impotriva saraciei la varsta a treia 

Un alt aspect social important este reprezentat de faptul ca asigurarile de viata si produsele de economisire pentru pensie ofera protectie impotriva saraciei la o varsta inaintata.  Cum nivelului datoriilor suverane este deja ridicat, iar numarul de persoane ce apartin generatiei "baby boom” se apropie de varsta pensionarii in urmatorii ani, reducerea pensiilor acordate de stat este de asteptat in majoritatea tarilor - fie direct, sub forma unor masuri care sa reduca nivelul valoric al pensiilor, fie indirect prin masuri care sa majoreze varsta pensionarii. Mai mult, fara acoperirea riscului de longevitate, numeroase persoane vor fi fortate sa accepte un standard mai scazut de trai la varsta a treia, in ciuda economiilor personale facute tocmai in acest scop. Acest lucru se intampla atunci cand capitalul investit privat a fost epuizat, lasandu-i pe oameni sa se descurce numai cu pensiile de la stat. Cifrele urmatoare arata clar ca lumea in ansamblul sau imbatraneste.  Daca in anul 1950 erau 2,3 persoane cu varsta de peste 60 de ani la fiecare nou-nascut, pana in anul 2050 vom avea in jur de 16 persoane de peste 60 de ani la fiecare nou-nascut. Acest lucru inseamna ca unul din cinci cetateni ai planetei va avea peste 60 de ani. 

In Romania, in anul 1950 erau 4 persoane cu varsta de peste 60 de ani la fiecare nou-nascut, iar previziunile arata ca pana in anul 2050 numarul va creste la 38 de persoane de peste 60 de ani la fiecare nou-nascut. 

In anul 2011 fiecare cetatean german a cheltuit in medie 1.042 de euro pentru asigurari de viata; in cazul unui roman, acelasi tip de cheltuiala a fost de doar 20 de euro…  

Asigurarile de viata si produsele de economisire pentru pensie sunt importante pentru numeroase zone ale societatii noastre. Acest lucru este reflectat si de sumele considerabile pe care clientii le platesc societatilor de asigurari peste tot in lume. Anul trecut, primele platite la nivel mondial pentru asigurari de viata se ridicau la 1,7 trilioane de euro; aceasta suma este egala cu valoarea produsului national brut al Marii Britanii. In anul 2011, fiecare cetatean german a cheltuit in medie 1.042 euro pentru asigurari de viata in 2011, in vreme ce un cetatean al SUA a cheltuit echivalentul a 1.270 euro, iar in Japonia suma este chiar mai mare, ajungand la 2.183 euro anual. 

In Romania realitatea ne arata ca, in medie, fiecare persoana aloca doar 20 de euro pe an pentru asigurari de viata. 

In ciuda tuturor criticilor, asigurarile de viata si produsele de economisire pentru pensie sunt profitabile 

Nu exista nicio indoiala ca perioada actuala, cu rate scazute ale dobanzii pune presiune asupra randamentelor obtinute de detinatorii de polite de asigurare. Acest lucru este determinat si de faptul ca reglementarile companiilor de asigurari de viata sunt, la randul lor, stringente. De exemplu, la finalul anului 2011, mai putin de 4% din investitiile companiilor germane reprezentau plasamente in actiuni. Iar in anul 2008, tocmai aceasta politica investitionala prudenta a scutit clientii companiilor de asigurari de viata germane de pierderile suferite, de exemplu de cei ai asiguratorilor britanici, care investesc intr-o mai mare masura in actiuni. In ceea ce priveste randamentele, este important de retinut faptul ca toate celelalte produse de investitii - care spre deosebire de asigurarile de viata nu ofera si protectie - sunt de asemenea afectate si ofera randamente scazute. "In perioade nesigure, oamenii au nevoie de un produs pe care sa se poata baza. Din acest motiv noi consideram, in ciuda criticilor, ca produsele de asigurare de viata si produsele pentru pensie raman componente cheie pentru economisirea pe termen lung”, concluzioneaza Heise. 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: