Tonitza conduce topul celor mai bine vanduti artisti romani in licitatii in ultimii zece ani

Data publicarii: 30-10-2012 | Lifestyle

Nicolae Tonitza conduce clasamentul celor mai bine vanduti artisti romani in licitatiile publice din ultimii zece ani, potrivit Topului 100 al celor mai valorosi pictori romani lansat, luni, la Palatul Cesianu-Racovita din Capitala.

Potrivit unui comunicat al Casei Artmark remis, marti, AGERPRES, topul este condus de Nicolae Tonitza cu opera "In iatac", adjudecata la Licitatia de iarna a Artmark din 2011, cu pretul record de 290.000 de euro. 

Pe locul doi se situeaza Nicolae Grigorescu cu "Tarancuta odihnindu-se", adjudecata in Licitatia de Art Nouveau si Romantism a Artmark, in 2011, la 270.000 de euro, iar pe trei Camil Ressu cu opera "Aise", cumparata la Licitatia de vara a aceleiasi case, in 2009, la 160.000 de euro. 

Acelasi clasament releva ca locul patru este ocupat de Stefan Luchian cu lucrarea ''Flori de primavara'', adjudecata in Licitatia de primavara a Artmark, din 2011, la 155.000 de euro, locul cinci de Ioan Andreescu cu ''Ulcica cu flori de camp'' (adjudecata in Licitatia Vechi Maestri ai Picturii Romanesti, Artmark, 2011, la 135.000 de euro), locul sase de Marcel Iancu cu ''Port'' (adjudecata in Licitatia de Vara, Artmark, 2009, la 130.000 de euro), locul sapte de Ion Tuculescu cu ''Mare fermecatoare'' (adjudecata in Licitatia de Primavara, Artmark, 2011, la 105.000 de euro), locul opt de Theodor Pallady cu ''Nud cu esarfa galbena'' (adjudecata in Licitatia Alis, martie 2007, la 75.758 de euro), locul noua de Victor Brauner cu ''Portret pentru mai tarziu/Portretul lui Ion Minulescu'' (adjudecata in Licitatia de Avangarda si Expresionism, Artmark, 2012, la 75.000 de euro), iar locul zece de Constantin Artachino cu ''Scena din Dobrogea'' (adjudecata in Licitatia de Orientalism, Artmark, 2011, la 67.500 de euro). 

Topul celor mai bine vanduti artisti in licitatiile publice din ultimii zece ani, alaturi de Top 300 cei mai bogati romani, a fost lansat, in premiera, de revista Capital la Palatul Cesianu-Racovita. 

La dineu au participat personalitati marcante ale mediului de afaceri si politic, oameni de cultura, iar in cadrul prezentarii au luat cuvantul: Horia Roman Patapievici, Alexandru Baldea (actionar majoritar Artmark), Oana Osman (redactor-sef Capital), Miron Manega (jurnalist) si Eugen Voicu (presedinte Certinvest). 

Prima editie a albumului de colectie Top 100 cei mai valorosi pictori romani contine si un supliment cu cele mai indragite pictorite si sculptorite, cei mai valorosi artisti contemporani si artisti consacrati in strainatate. Pentru prima data, publicul va afla si cine sunt cei mai impatimiti colectionari de arta din Romania. 

Miercuri, investitorii vor avea ocazia sa adjudece noi lucrari la Licitatia de Toamna - Mari Maestri ai Picturii Romanesti a Artmark, care va avea loc la J.W.Marriott Grand Hotel si care cuprinde 135 de lucrari semnate de cei mai bine cotati artisti romani, respectiv Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ion Andreescu, Corneliu Baba, Gheorghe Petrascu. Lucrarile din Licitatia de Toamna - Mari Maestri ai Picturii Romanesti mai pot fi admirate, miercuri, in cadrul expozitiei organizate la J.W.Marriott Grand Hotel. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: