Presedintele Obama a decretat stare de catastrofa majora in statul New York. 15 victime in SUA

Data publicarii: 30-10-2012 | International

Uraganul Sandy a lovit in plin Statele Unite, maturand Coasta de Est. Furia furtunii a ucis pana acum cel putin 15 persoane numai in SUA. O alta vicitima a fost inregistrata in Canada. Milioane de locuinte sunt fara electricitate, transportul public este paralizat, iar autoritatile cu greu fac fata cererilor de ajutor din partea locuitorilor.

ACTUALIZARE 12.57: Guvernatorul statului Connecticut a postat un mesaj pe contul de Twitter in care ii sfatuieste pe cetatenii ale caror case au fost inundate sa se urce pe suprafete cat mai inalte si sa fluture steaguri albe.

In acest fel, cetatenii inundati vor putea fi reperati de catre autoritati.

ACTUALIZARE 12.50: Ralph Verdi, seful Politiei din Little Ferrie, New Jersey, spune ca apa a inundat 75% din suprafata orasului. Nivelul apei depaseste un metru si jumatate.  "A fost o noapte extrem de dificila. Facem tot ce putem", a declarat Verdi pentru CNN.

ACTUALIZARE 11.51: Presedintele Barack Obama a decretat, marti dimineata, starea de "catastrofa majora" in statul New York, dupa ce uraganul Sandy, care a cuprins violent coasta de est a Statelor Unite, a inundat o mare parte din Manhattan, informeaza AFP.

Decizia face ca pentru orasele Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk, si Queens sa fie eliverate fonduri federale pentru ajutorarea victimelor. Starea de catastrofa majora a fost declarata si pentru New Jersey.

ACTUALIZARE 11.43: Numarul victimelor uraganului Sandy a urcat la 15 in SUA, anunta CNN, la ora locala 5.30.

Totalul vicitimelor in America de Nord este de 16 pana acum: 5 in New York, 2 in Maryland, 1 in Connecticut, 3 in New Jersey, 2 in Philadelphia, 1 in West Virginia, 1 in HMS Bounty deckhand who was found unresponsive and later declared dead at hospital, 1 in Canada.

In acelasi timp, numarul caselor incendiate in apropiere de Queens a ajuns la peste 50.

ACTUALIZARE 10.43: Cel putin 20 de case din Brezy Point, in apropiere de Queens, New York, au fost afectate de incendii in noaptea de luni spre marti. In jurul orei 4.00 dimineata, cel putin 200 de pompieri au intervenit sa stinga focul, a anuntat purtatorul de cuvant al Departamentului de Pompieri din New York.

Liniile aeriene dinspre si spre Coasta de Est a SUA raman in continuare inchise.

ACTUALIZARE 9.18: Uraganul Sandy a provocat inundatii record in New York, unde metroul s-a umplut de apa si mare parte din Manhattan a ramas fara electricitate.

Autoritatile estimeaza ca 50 de milioane de oameni ar putea fi afectati, in vreme ce aproape un milion au fost evacuati din locuinte, potrivit CNN.

Deocamdata pagubele nu pot fi estimate.

Coasta de Est, paralizata

Uraganul Sandy, poreclit de americani "Frankenstorm", a provocat pagube pe Coasta de Est a SUA. Sute de mii de oameni au fost evacuati, scolile si alte institutii publice au fost inchise, circulatia mijloacelor de transport in comun a fost intrerupta, iar zeci de mii de case au ramas fara electricitate.

In asteptarea uraganului, americanii aglomerat magazinele si si-au facut provizii. Presedintele Barack Obama i-a avertizat, intr-o interventie televizata, ca uraganul Sandy poate avea consecinte dezastruoase. "Zilele urmatoare vor fi dificile. Vor muri oameni in timpul furtunii", le-a transmis si guvernatorul statului Maryland, Martin O'Malley.

Partea de sud a New York-ului este inundata la aceasta ora. In sudul cartierului Manhattan apa a crescut pana la patru metri inaltime. Toate tunelurile si podurile orasului sunt inchise. Reteaua de metrou este si ea inundata.

Spitalul universitar a fost evacuat in regim de urgenta. Sute de mii de locuitori din zonele mai joase ale metropolei s-au refugiat la rude, prieteni sau in adaposturile puse la dispozitie de primarie. Rafalele de vant, care ating pana la 120 de kilometri pe ora, au facut tandari ferestrele zgarie-norilor si au provocat caderea antenelor de pe cladiri si prabusirea macaralelor.

Orice activitate a incetat in statele de pe coasta de est, din Carolina de Sud si pana in Vermont, la granita cu Canada. Cursurile scolilor au fost suspendate. Teatrele, cinematografele, magazinele si restaurantele sunt inchise.

Circulatia masinilor si pietonilor a fost interzisa pe timpul noptii. Cei gasiti pe strada sunt ridicati de echipajele de politie si dusi la cel mai apropiat adapost. Cei care nu se conformeaza ajung in sectiile de politie, dupa gratii.

Nu numai regiunile si orasele de pe coasta sunt afectate. Efectele uraganului se resimt pana la sute de kilometri in interiorul tarii. Si aici viata este paralizata, dar nu din cauza uraganului ci a zapezii. Meteorologii au anuntat ca stratul de zapada poate depasi un metru.

Agentiile federale americane estimeaza ca pagubele materiale generate de Sandy ar putea ajunge la 20 de miliarde de dolari.

Zboruri anulate

Toate avioanele raman la sol de ambele parti ale Atlanticului. Uraganul Sandy a anulat toate zborurile, iar restrictiile raman deocamdata in vigoare. Meteorologii spun ca fenomenul este imprevizibil si nu se aventureaza sa faca prognoze.

7.000 de zboruri au fost anulate. Pe aeroportul britanic Heathrow toate avioanele care urmau sa ajunga pe coasta de est a Statelor Unite sunt parcate. Calatorii au fost avertizati din timp si din acest motiv coridoarele aerogarii sunt aproape pustii, iar hotelurile din apropierea aeroportului, pline pana la refuz.

Aceeasi situatie este si la Frankfurt, un important nod pe harta traficului aerian mondial. Ca sa mai amortizeze din pierderile pe care le estimeaza la cateva sute de milioane de dolari companiile aeriene au luat in calcul si rute ocolitoare. Propunerile au fost respinse insa de pasagerii care prefera sa ajunga la destinatie in siguranta, chiar daca asta inseamna cateva zile in plus petrecute pe cheltuiala proprie intr-un hotel din apropierea aeroportului.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: