Raiffeisen Bank: Economia Romaniei va scadea din nou in trimestrul trei si va creste cu 2% in 2013

Data publicarii: 31-10-2012 | Finante-Banci

Ritmul redresarii economicii ar putea fi mai slab decat s-a estimat anterior ca urmare a evolutiilor economice de pe pietele externe, in special din Europa, in timp ce pe plan intern, inflatia ridicata si deprecierea leului vor eroda puterea de cumparare si increderea consumatorilor.

Economia Romaniei va creste cu 0,5% in 2012, dupa ce in trimestrul al treilea vom asista la o noua scadere economica, potrivit unui raport emis de Raiffeisen Research, parte a Raiffeisen Bank. Pentru 2013, economistii se asteapta la un avans de 2% pentru economia Romaniei.

Institutul National de Statistica (INS) va publica pe 15 noiembrie estimarile privind evolutia economiei in trimestrul al treilea.

"PIB-ul ar trebui sa scada din nou in trimestrul al treilea, atat in termeni trimestriali, cat si in termeni anuali. Mai mult decat atat, contractia din trimestrul trei este probabil sa fie mai mare decat ne-am asteptat initial (pana la -1,8% fata de anul precedent si pana la -0,8% de la un trimestru la altul)”, se mentioneaza in raportul Raiffeisen.

Principalul motiv al declinului economiei este scaderea puternica a sectorului agricol, ca urmare a conditiilor meteo nefavorabile. La declin au contribuit si evolutiile slabe din celelalte sectoare ale economiei.

Analistii au mai spus totodata ca, cele mai recente date pentru piata interna si externa sugereaza ca exista sansa ca ca dinamicile privind urmatoarele trimestre sa fie sub asteptari.

"Dinamica indicatorilor pe termen scurt (productia industriala, constructiile, vanzarile de retail, serviciile oferite populatiei) in iulie si august nu sunt asa de incurajatoare, aratand un peisaj mixt. Foarte probabil, productia industriala si constructiile vor inregistra o scadere marginala in trimestrul trei comparativ cu precedentele trei luni, in timp ce vanzarile de retail si serviciile catre populatie vor avansa marginal in trimestrul trei comparativ cu precedentele trei luni. Pe de alta parte, majorarea preturilor alimentelor din ultimele luni sugereaza un declin accentuat al productiei agricole”, se mentioneaza in raportul Raiffeisen.

Inflatia ridicata duce la declinul venitului real al populatiei

Situatia dificila din Europa, cauzata de criza datoriilor, a afectat exporturile si industria din Romania. Mai mult, potrivit analistilor, nu se va inregistra o imbunatatire la nivelul exporturilor nici in perioada urmatoare, ceea ce inseamna ca acest sector nu va sprijini cresterea economiei.

In ceea ce priveste inflatia, analistii Raiffeisen precizeaza ca o rata ridicata a acesteia va avea probabil ca rezultat un declin al venitului real al populatiei, deoarece nu va fi insotita de o crestere similara a castigurilor nominale din cauza conditiilor dificile de pe piata muncii.

Potentiala depreciere a leului va afecta de asemenea veniturile celor cu imprumuturi in valuta. Analistii estimeaza un curs de 4,65 lei/euro pentru finele anului si de 4,5 lei/euro pentru 2013.

"Credem ca majorarea castigurilor in sectorul de stat (urmatoarea fiind programata in ianuarie 2013) nu va fi prea mult reflectata in expansiunea venitului real in economie tinand cont de impactul negativ al factorilor amintiti anterior. Prin urmare, consumatorii vor ramane in continuare reticenti la majorarea cheltuielilor in urmatoarele doua-trei trimestre. Nu in ultimul rand, proiectata consolidare fiscala implica faptul ca nu se vor aloca fonduri suplimentare in sectorul public pentru a sprijini direct cresterea economiei”, au mai spus analistii.

"In acest context, asteptarile noastre curente privind cresterea economiei in 2012 (de 0,5%) si 2013 (2%) ar putea fi cumva optimista. O revizuire in scadere nu este exclusa in viitorul apropiat”, au adaugat acestia.

Sursa: TVRinfo.ro