Patru milioane de romani au restante la banci. Cui mai acorda credite institutiile financiare

Data publicarii: 31-10-2012 | Finante-Banci

In lipsa de clienti cu un "cazier" curat, fara restante, bancherii incearca sa-i convinga acum pe romanii deja indatorati sa mai ia un credit. Nici nu mai conteaza cum isi platesc ratele actuale.

Toti cei care s-au imprumutat deja au un scor secret la biroul de credite, in functie de care finantistii le mai acorda sau nu o sansa.

Cam 5 milioane de persoane ar putea sa incerce din nou. Toti romanii inregistrati in biroul de credite primesc un punctaj. Acesta creste daca nu ai restante sau valoarea lor este mica si scade daca valoarea restantelor este mare sau numarul intarzierilor creste de la o luna la alta.

Acest scor spune cine se califica pentru un nou imprumut si cat de mare va fi dobanda.

Punctajul porneste de la 0 si ajunge la 850. Insa nici cei mai bun platnici nu reusesc sa obtina mai mult de 800. Bancile care folosesc acest indicator spun ca ar fi dispuse sa ia in considerare pentru noi imprumuturi clientii cu un scor mai bun de 500-550.

In Biroul de credite apar 5 milioane de romani. Trei milioane nu au restante, iar doua milioane au intarzieri de maximum 60 de zile, potrivit bancherilor.

George Georgakopolous, vicepresedinte banca: ''Un client cu o restanta de 30 de zile poate lua un nou imprumut daca isi plateste apoi ratele la zi 6 -9-12 luni".

Integral in StirileProTv.ro