SIF-urile au crescut ca Fat-Frumos in 13 ani, dar BVB a ramas tot mica

Data publicarii: 01-11-2012 | Bursa

SIF-urile au implinit 20 de ani de existenta si 13 ani de la listare si raman printre cele mai importante actiuni de la bursa. Un lucru pozitiv pentru cele cinci SIF-uri, dar trist pentru piata de capital.

Chiar daca autoritatile romane sunt hulite pentru lipsa de interes aratata pietei de capital, statul ramane principalul artizan al bursei de valori, si nu numai, pe care o avem astazi. Implinirea a 20 de ani de activitate de catre cele cinci societati de investitii financiare (SIF) ne-a reamintit cat de mult a insemnat statul pentru bursa de valori. 

Nu vom face apologia activitatii celor cinci SIF-uri infiintate acum 20 de ani cu ocazia primei "cuponiade" (a mai fost una in 1995), insa trebuie subliniat ca "programul de privatizare in masa", mai exact privatizarea fortata si anapoda a companiilor de stat, a stat la baza dezvoltarii ulterioare a Bursei de Valori Bucuresti si a celorlalte institutii din piata. 

Cele cinci SIF-uri au primit (gratuit) in portofoliu participatii la mii de societati de stat. Valoarea portofoliilor ajungea, in momentul listarii pe bursa din 1999, la aproape un sfert din PIB. De retinut ca economia Romaniei era la unul dintre cele mai joase niveluri din istoria recenta. 

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: