CCR: Hotararea Senatului de infiintare a comisiei de ancheta privind referendumul, constitutionala

Data publicarii: 02-11-2012 | Politica

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, joi, ca este constitutionala Hotararea Senatului de infiintare a comisiei de ancheta privind abuzurile semnalate in activitatile desfasurate de autoritatile si institutiile publice in cazul votului de la referendumul din 29 iulie.

Curtea a respins sesizarea PDL privind neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr. 38 din 8 octombrie de infiintare a comisiei de ancheta. 

Judecatorii au apreciat ca infiintarea acestei comisii nu incalca Legea Fundamentala deoarece nu are ca scop chemarea procurorilor in fata Legislativului sau controlul activitatii acestora, ci verificarea abuzurilor reclamate la Parlament in legatura ca anchetele privind referendumul. 

In data de 8 octombrie, liderul senatorilor democrat-liberali, Cristian Radulescu, anunta ca PDL va ataca la CCR decizia Senatului. "Pentru ca aceasta comisie sa fie infiintata trebuie supusa votului Senatului. PDL nu o sa intre in aceasta capcana si nu o sa ne desemnam membri. Aceasta comisie ar incalca principiile democratice si constitutionale. Ni se propune ca noi, Legislativul, sa intram peste Ministerul Public. O vom contesta la CCR. Nu vom participa la vot si nu vom desemna colegi de-ai nostri in comisie", sustinea Radulescu. 

Senatul a adoptat atunci, cu 59 de voturi pentru si trei abtineri, proiectul de hotarare privind infiintarea comisiei de analiza privind activitatea desfasurata de autoritatile si institutiile publice in cazul votului de la referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. 

Comisia ar fi trebuit sa fie formata din 11 membri, dar grupul PDL a decis sa nu desemneze niciun senator si s-a retras de la vot. 

Potrivit solicitarii de infiintare, aceasta comisie nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci urmareste sa verifice sesizarile cetatenilor si autenticitatea lor, sa ia in considerare "posibilele fapte ilicite" ale procurorilor si sa faca lumina in aceasta chestiune prin audierea cat mai multor votanti nemultumiti de modul cum au fost facute cercetarile de catre politie, DNA si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Constatarile, concluziile si propunerile comisiei trebuie sa faca obiectul unui raport care va fi depus la Biroul Permanent pana la data de 15 noiembrie 2012.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: