SIF Moldova a inregistrat in acest an un profit de 131 de milioane de lei si investitii de 89 de milioane de lei

Data publicarii: 02-11-2012 | Bursa

Societatea de Investitii Financiare 'Moldova' Bacau s-a inregistrat, potrivit Raportului Consiliului de Administratie, facut public joi, cu un profit in valoare de 131 de milioane de lei si investitii in primele trei trimestre ale anului.

Documentul mai stipuleaza faptul ca 'Rentabilitatea activelor - ROA (profit net/total active)', indicator ce masoara eficienta utilizarii activelor, din punctul de vedere al profitului obtinut a atins in primele trei trimestre ale anului 18,6, iar 'Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE - profit net/capitaluri proprii), indicator care reflecta dinamica anuala a indicatorilor, se cifreaza la 21,66, 'cel mai bun inregistrat in sistemul de investitii financiare din Romania'. 

De asemenea, tot joi a fost prezentat si Raportul Consiliului de Administratie al institutiei privind 'Impactul adoptarii IFRS( Standardul international de raportare financiara) la SIF Moldova la 31 decembrie 2011', document elaborat cu asistenta cunoscutei firme de audit si consultanta firmei KPMG in scopul sporirii gradului de intelegere a rezultatelor financiare pentru actionarii, precum si potentialii investitori ai SIF Moldova, precum si un 'Chestionar de consultare a actionarilor'. 

Cele trei documente 'dovedesc capacitatea reala a SIF Moldova de adaptare la toate provocarile generate de procesul configurarii economiei de piata autohtone', a declarat, joi, pentru AGERPRES ec. ing, dr. Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova. 

'Astazi ne aflam in fata unor noi schimbari cauzate atat de contextul economic global, cat si de fenomenele economice si politice care influenteaza piata de capital pe care ne desfasuram activitatea, astfel incat trecand cu bine, inca de anul trecut, la redefinirea si optimizarea strategiei manageriale si investitionale, ramanand, insa, credinciosi devizei noastre 'Responsabilitate - Profesionalism - Inteligenta - Optimism - Curaj - Diversitate' am reusit pe parcursul acestui an cresterea calitatii guvernantei corporative. Inclusiv prin dezvoltarea comunicarii si imbunatatirea calitatii informatiei transmise catre actionari, potentiali investitori, mass media, mediul oamenilor de afaceri', a explicat presedintele SIF Moldova. 

El estimeaza faptul ca aceasta 'preocupare constanta de-a lungul anului 2012' a Consiliului de Administratie 'va fi imbunatatita si prin evaluarea rezultatelor,, Chestionarului de consultare a actionarilor', o premiera in mediul financiar romanesc', care 'permite evidentierea nu numai a unor raspunsuri cu Da ori Nu , ci formularea de comentarii si propuneri privind strategiile viitoare ale SIF Moldova', cum o noutate este si faptul ca raportarile pe trei trimestre 'facute publice cu trei saptamani inainte de termenul reglementat', creaza posibilitatea ,,punerii la dispozitia actionarilor , potentialilor investitori, mediului de afaceri si financiar a unor informatii relevante privind activitatea SIF Moldova'. 

Tot o noutate , mai spune Costel Ceocea este si 'excederea obligatiilor minime impuse de CNVM prin insotirea documentelor de toate anexele explicative de indeplinirea a obligatiilor corporatiste'. 

'Astfel, am pus la dispozitie, transparent si inainte de termenul reglementat, toate datele necesare pentru a analiza si evalua strategiile investitionale in baza carora actioneaza Consiliul de Administratie. Cei interesati vor putea aprecia, mai exact si in orice moment, gradul de incadrare in indicatorii de performanta generala ai activitatii SIF. In esenta, am avut in vedere cresterea posibilitatilor de control ale actionarilor si investitorilor interesati in actiunea SIF Moldova', a precizat presedintele institutiei de investitii financiare din Bacau. 

Costel Ceocea a explicat faptul ca formularea, in aceasta maniera 'prompta si transparenta' a documentelor date publicitatii joi vizeaza si cresterea gradului de intelegere a rezultatelor IFRS de catre actionarii SIF Moldova, astfel incat 'se asigure un control sporit' al acestora asupra 'gradului de realizare a strategiilor' Consiliului de Administratie', o 'familiarizare cu diferentele existente intre cele doua seturi de reglementari contabile in aceasta perioada de tranzitie a raportarilor financiare de la RAS la IFRS, perioada in care situatiile financiare IFRS sunt intocmite doar pentru scop informativ', dar si sa se permita 'crearea unui context favorabil pentru atingerea obiectivelor majore ce vizeaza modificare actului constitutiv si majorarea capitalului social', astfel incat indeplinirea acestora 'sa poata fi realizabila si sa raspunda interesului cat mai multora dintre actionarii SIF Moldova'. 

Institutia financiara din Bacau 'este pregatita, de pe acum, pentru indeplinirea obligatiilor ce ii revin pentru exercitiul financiar incepand cu 1 ianuarie 2013, referitor la intocmirea situatiilor financiare conform IFRS (pentru situatiile financiare individuale si/ sau ale emitentilor din portofoliu)', a mai spus presedintele SIF Moldova. 

'Consideram ca raportarea financiara in conformitate cu IFRS este mai relevanta pentru necesitatile investitorilor si raspunde mai bine cerintelor de informare ale utilizatorilor, in contextul sustinerii si promovarii unui limbaj global de comunicare financiara, in vederea cresterii transparentei si credibilizarii raportarii financiare. De asemenea, permite facilitarea conturarii strategiilor pe termen mediu si lung', a concluzionat Costel Ceocea in declaratia sa facuta pentru AGERPRES cu prilejul prezentarii publice a raportarii rezultatelor obtinute in primele trei trimestre ale anului. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: